Επιστήμονες ανακάλυψαν 8 κομμάτια του γενετικού κώδικα που συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα

16:03 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Επιστήμονες ανακάλυψαν ακόμα 8 κομμάτια του γενετικού κώδικα που συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 11.

Κληρονομικοί παράγοντες ευθύνονται για τουλάχιστον μισές από τις πιθανότητες ενός ανθρώπου να εμφανίσει την πάθηση, εκτιμούν ειδικοί.

Η κατανόηση αυτών των παραγόντων μπορεί να οδηγήσει σε νέες αγωγές.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Lancet’, συνέκρινε το DNA 7.400 ασθενών με αυτό 11.000 υγιών εθελοντών.

Με τον τρόπο αυτό οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις πιο

υποσχόμενες ένοχες περιοχές του γενετικού κώδικα για να τις μελετήσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Επανέλαβαν την έρευνα σε άλλη ομάδα 7.500 ανθρώπων με οστεοαρθρίτιδα και περίπου 43.000 υγιείς.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις 3 γονιδιακές ποικιλομορφίες που είχαν αναφερθεί και ανακάλυψαν επιπλέον 8 που συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Χρειάζονται νέες έρευνες για να εντοπίσουν τις ακριβείς αλλαγές του DNA στις γενετικές περιοχές, για να κατανοηθεί ακριβώς πώς οι αλλαγές οδηγούν στην οστεοαρθρίτιδα.

Αυτή με τη μεγαλύτερη επίδραση βρισκόταν στην περιοχή του γονιδίου GNL3 που παράγει πρωτεΐνη με σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των κυττάρων.

Ακόμα 3 ήταν σε περιοχές του DNA που εμπλέκονται στη ρύθμιση των χόνδρων, της οστικής ανάπτυξης και του βάρους.

Ο John Loughlin, του Newcastle University,δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως η οστεοαρθρίτιδα υπάρχει στις οικογένειες και ότι οφείλεται σε γονίδια που κληροδοτούνται παρά στο περιβάλλον που μοιράζονται. Πρόσθεσε ότι στην έρευνα μπόρεσε να υποδέιξει με υψηλό βαθμό άνεσης ποιες περιοχές αποτελούν τους κύριους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας. Είναι η πρώτη φορά που κατέστη δυνατό για την πολύπλοκη πάθηση και αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα