Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 6/3/2013

10:03 6/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού υγείας ότι έχει παρουσιαστεί αύξηση στα περιστατικά καρκίνου και καρδιοπαθειών στα κατεχόμενα, η σύλληψη νεαρού ο οποίος απείλησε να σκοτώσει την σύντροφό του κατά την διάρκεια καβγά τους και ο οποίος είχε ήδη κατηγορηθεί δύο φορές για ξυλοδαρμό της, η ανησυχία όσων έχουν δανειστεί από τις τράπεζες βάζοντας σε υποθήκη τις περιουσίες τους, τις οποίες τώρα κινδυνεύουν να χάσουν αλλά και οι δηλώσεις

του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι ένας εκ των πολιτικών που τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Ανάν αποτελεί πλεονέκτημα για τη λύση του Κυπριακού είναι μερικά από τα σημερινά πρωτοσέλιδα στις πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Με τίτλο «Υπάρχουν πολλά θύματα», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) γράφει ότι σε απόγνωση βρίσκονται άτομα τα οποία δανείστηκαν από τις τράπεζες βάζοντας υποθήκη τις περιουσίες τους και τώρα λόγω της οικονομικής κρίσης κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αλλά και να υπερχρεωθούν αφού οι τράπεζες έχουν αυξήσει κατά πολύ το επιτόκιο δανεισμού τους. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι, οι πολίτες θα αναζητήσουν λύση στο πρόβλημα τους μέσω δικηγόρων και αγωγών που θα καταθέσουν στα «δικαστήρια» εναντίον των τραπεζών. Ακόμα αναφέρεται και πάλι στο θέμα της αυτοκτονίας του Ερτουγρούλ Ντοκουγιουτζιού εν ώρα υπηρεσίας στην κατεχόμενη Λευκωσίας και γράφει ότι η έκθεση αυτοψίας που δημοσιεύτηκε δεν ρίχνει φως στην υπόθεση και παραμένουν ακόμα και ερωτήματα αν πρόκειται για αυτοκτονία ή για δολοφονία. Γράφει ακόμα ότι η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων ΚΤΟΣ με ανακοίνωση και με δηλώσεις του προέδρου της Σενέρ Ελτσίλ τάχθηκε υπέρ του ανεξάρτητου υποψηφίου Μερτέρ Ρεφίκογλου για το λεγόμενο δημοτικό συμβούλιο του κατεχόμενου δήμου Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Μην ξεχνάτε το παρελθόν» αναφέρεται σε δηλώσεις του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Καντρί Φελάχογλου για την λεγόμενη δημαρχία του κατεχόμενου «δήμου» Λευκωσίας, ο οποίος κάλεσε τους «ψηφοφόρους» να μην ξεχάσουν κατά τις «εκλογές» ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο «δήμος» οφείλεται στην κακή διαχείριση και πολιτική του Κόμματος Εθνικής Ενότητας. Ακόμα η εφημερίδα γράφει ότι, πολίτες στους οποίους ζητήθηκε να φύγουν από τα σπίτια τους λόγω εργασιών για διαπλάτυνση δρόμων δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια του παρόλο που οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί και σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα εκφράζουν την δυσαρέσκεια και απόγνωσή τους λέγοντας ότι «τους έχουν ξεχάσει». Επίσης γράφει ότι, νεαρός ο οποίος ξυλοκόπησε και απείλησε να σκοτώσει την σύντροφό του συνελήφθηκε για να αφεθεί αργότερα και πάλι ελεύθερος. Η εφημερίδα διερωτάται πως αντιμετωπίζει η «δικαιοσύνη» τα περιστατικά βίας αφού ο συγκεκριμένος ήταν η τρίτη φορά που ξυλοκόπησε τη σύντροφό του.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Πλεονέκτημα για τη λύση» αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος σχολιάζοντας την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ένας εκ των πολιτικών που τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου Ανάν και αυτό αποτελεί, σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, πλεονέκτημα για την επίλυση του Κυπριακού. Είπε ακόμα ότι η Τουρκία αναμένει τώρα τα βήματα του Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι, οι στοίβες από τα σκουπίδια μεγαλώνουν μέρα παρά μέρα με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία των πολιτών ενώ ο λεγόμενος δήμος Λευκωσίας δεν κάνει απολύτως τίποτα. Επίσης αναφέρεται στον θάνατο του ηγέτη της Κούβας Χιούγκο Τσάβες ο οποίος μετά από άνισο αγώνα ενάντια στον καρκίνο απεβίωσε χθες.

Με τίτλο «Δεν κοιτάζω στα μάτια», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), αναφέρεται σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού υγείας των κατεχομένων Ερτουγρούλ Χασίπογλου ο οποίος αφού παραδέχτηκε ότι τα περιστατικά καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη έχουν αυξηθεί ανησυχητικά είπε ότι ομάδα ειδικών έχει εκπαιδευτεί στην Ιαπωνία σχετικά με την χρήση ορμονών και θα αρχίσουν οι αναλύσεις και έρευνα στην προσπάθεια του «υπουργείου» να ανακαλύψει την αιτία αύξησης των περιστατικών. Αλλού γράφει ότι, νεαρός ο οποίος προηγούμενα κατηγορήθηκε για ξυλοδαρμό της συντρόφου του χθες συνελήφθηκε και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με την κατηγορία ότι απείλησε να την σκοτώσει καίγοντας την σύντροφό του. Επίσης αναφέρεται στις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους ελέγχους που θα έπρεπε να γίνονται αλλά δεν γίνονται στα φρούτα και στα λαχανικά.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Περιουσία δίνεται για τον καπνό» γράφει ότι ολόκληρη περιουσία δίνει ο καπνιστής για τα τσιγάρα του, τα πούρα του και τα άλλα καπνικά προϊόντα αφού κατά το 2012 εισήχθησαν στα κατεχόμενα καπνικά προϊόντα αξίας 34 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ). Ακόμα αναφέρεται στις εσωκομματικές διεργασίες στα τ/κ κόμματα ενόψει των «εκλογών» για την λεγόμενη δημαρχία του κατεχόμενου δήμου Λευκωσίας αλλά και στις δηλώσεις –κατηγορίες εναντίον του Κόμματος Εθνικής Εθνότητας, κόμμα από το οποίο προερχότανε ο προηγούμενος «δήμαρχος». Γράφει ακόμα ότι «δικαστήριο» στην κατεχόμενη Κερύνεια με απόφασή του επέτρεψε στον λεγόμενο δήμο να χαλάσει περιτείχισμα σπιτιού το οποίο εμπόδιζε εργασίες που γίνονταν για δημιουργία δρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα