Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 4/1/2013

10:19 4/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χθεσινή απόφαση του «επαρχιακού δικαστηρίου» υπέρ του Αχμέτ Κασίφ με την οποία ουσιαστικά ακυρώνεται το αποτέλεσμα των εκλογών στο κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στις 21 Οκτωβρίου κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου.

Άλλα θέματα αφορούν δυστύχημα που σημειώθηκε κοντά στο κατεχόμενο χωριό Αγιά, η δολοφονία 17χρονου Τ/κ στο Λονδίνο, αλλά και η παραχώρηση «υπηκοότητας» σε δύο έποικους που διορίστηκαν αμέσως στο νοσοκομείο της Κερύνειας.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Μας κούρασε πια», γράφει ότι μετά την απόφαση του «δικαστηρίου» χθες, ο Κιουτσιούκ, που

φοβάται να ανταγωνιστεί τον Κασίφ, δεν ξέρει τι να κάνει. Το «δικαστήριο», αναφέρει, διέταξε όπως εντός 10 ημερών γίνει δεύτερος γύρος εκλογών για την προεδρία του ΚΕΕ με τους ίδιους εκλέκτορες που ήταν στις 21 Οκτωβρίου. Ο δικηγόρος του Κιουτσιούκ δήλωσε πως θα ασκήσουν έφεση, ζητώντας ο δεύτερος γύρος εκλογών να γίνει σε 3 μήνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα μέλη της BES διαμαρτυρήθηκαν χθες έξω από το «δικαστήριο» και είπαν πως θα χτυπήσουν την πόρτα του Χριστόφια, αν η «κυβέρνηση» δεν λύσει τα προβλήματά τους.

Με τίτλο «Δεν φοβάμαι το δεύτερο γύρο», η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) αναφέρεται σε δηλώσεις του Ιρσέν Κιουτσιούκ στην εφημερίδα μετά την απόφαση του «δικαστηρίου». Αλλού γράφει ότι η «βουλή» απέρριψε χθες με πλειοψηφία την πρόταση της αντιπολίτευσης για «πρόωρες εκλογές» με τον «πρωθυπουργό» Κιουτσιούκ να δηλώνει ότι ακόμα και αν γινόταν «εκλογές», το κόμμα του θα τις κέρδιζε. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δυστύχημα που έγινε χθες στα κατεχόμενα με εμπλεκόμενα δύο αυτοκίνητα και πέντε τραυματίες, ο ένας σοβαρά.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Ο καβγάς των 10 ημερών», αναφέρεται επίσης στην απόφαση χθες του «δικαστηρίου», την οποία θα εφεσιβάλει ο Κιουτσιούκ, ενώ συζητείται για διαδικασία που θα χρειαστεί το λιγότερο έξι εβδομάδες. Σε άλλο θέμα γράφει για το αυτοκινηστικό δυστύχημα που έγινε κοντά στο κατεχόμενο χωριό Αγιά, το οποίο – αναφέρει – σκόρπισε τη φρίκη. Αλλού γράφει για έναν 17χρονο Τ/κ που έπεσε θύμα δολοφονίας από 4 άτομα στο Λονδίνο για να του πάρουν το κινητό του τηλέφωνο.

Με τίτλο «Η δικαιοσύνη έδειξε την κάλπη», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) αναφέρει επίσης ότι το «δικαστήριο» χθες αποφάσισε πως ο δεύτερος γύρος των εκλογών στο ΚΕΕ πρέπει να γίνει εντός 10 ημερών, αλλά ο δικηγόρος του Κιουτσιούκ είπε ότι θα ζητήσουν 3 μήνες. Σε άλλο θέμα και αυτή η εφημερίδα αναφέρεται στο δυστύχημα με τους πέντε τραυματίες, γράφοντας πως για την απελευθέρωση του ενός από τα συντρίμμια του οχήματος, χρειάστηκε η επέμβαση της «πυροσβεστικής». Αλλού αναφέρεται στην ποινή «δικαστηρίου» σε 16χρονη που οδήγησε το αυτοκίνητο του πατέρα της, χωρίς την άδειά του, προκαλώντας δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της μια 23χρονη. Σώθηκε – γράφει – με πρόστιμο 7.500 ΤΛ, αλλά θα έχει τύψεις σε όλη της τη ζωή.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Θαυμάσια έτσι!», αναφέρεται σε δύο Τούρκους από τα Άδανα και τις Σαράντα Εκκλησιές, στους οποίους έδωσαν την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους στις 29 Νοεμβρίου και στις 2 Ιανουαρίου, χθες, έγιναν υπάλληλοι του «δημοσίου». Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των γιατρών, αντιδρώντας στην παραχώρηση των «υπηκοοτήτων», αποφάσισε από τις 7 Ιανουαρίου να μην διεξάγονται επεμβάσεις και οι γιατροί να μην βλέπουν πάνω από 25 ασθενείς που είναι ο αριθμός που θα έπρεπε να τους αναλογεί. Σε άλλο θέμα γράφει για την απόφαση του «δικαστηρίου» στην υπόθεση Κασίφ – Κιουτσιούκ, σημειώνοντας ότι στη σειρά τώρα είναι η έφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα