Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 30/1/2013

09:55 30/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζουν και σήμερα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες να αναφέρονται στις εξελίξεις στον λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας ενόψει και των «εκλογών» που πρέπει να γίνουν εντός δύο μηνών, μετά και την απόφαση ψευδοδικαστηρίου αλλά και στις εσωκομματικές διεργασίες και αντιπαραθέσεις στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας σχετικά με τον δεύτερο γύρο για την προεδρία του κόμματος.

Αλλού, γράφουν ότι το ψευδοκράτος αποφάσισε να δώσει αυξήσεις στους «δημόσιους» υπαλλήλους αλλά και στους συνταξιούχους και αναφέρονται ακόμα και στο ότι λόγω του ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας

κτηνοτροφικών λυμάτων όλα μεταφέρονται στις ελεύθερες περιοχές.

Με τίτλο «Εξήντα εκατομμύρια ευρώ», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) αναμεταδίδει είδηση που δημοσιεύτηκε στον ελληνοκυπριακό Τύπο και αφορά την αποζημίωση που ζήτησαν, μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 23 Τουρκοκύπριοι για την χρήση της περιουσίας τους στην Πάφο και Λεμεσό και στην απόφαση του ΕΔΑΔ να αποταθούν στον Υπουργείο Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι, συναντήθηκε χθες η κεντρική επιτροπή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας κατά την οποία συζητήθηκαν οι επικείμενες «εκλογές» στο λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας ενώ αποφασίστηκε όπως συνέλθει και πάλι την Παρασκευή. Αναφέρεται ακόμα στα γεγονότα της Κυριακής, μεταξύ των κατοίκων και των διαδηλωτών για το «εθνικό πάρκο Καρπασίας» και γράφει ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν γιατί είχαν οδηγίες από την ψευδοκυβέρνηση και όχι από τις «δημοτικές» αρχές της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Πάλι κρίση στην αποζημίωση» γράφει ότι ακόμα και μετά την συμφωνία μεταξύ της ψευδοκυβέρνησης και του λεγόμενου δήμου κατεχόμενης Λευκωσίας για την καταβολή των δεδουλευμένων των «δημοτικών υπαλλήλων» εξακολουθεί να υπάρχει κρίση αφού στην προσπάθεια του «αντιδημάρχου» με επιστολή του να πάρει ένα ποσό από το «υπουργείο οικονομίας» για να πληρώσει μέρος των οφειλών ο λεγόμενος υπουργός απάντησε «δεν υπάρχουν λεφτά, δεν θα πάρετε». Ακόμα γράφει ότι, σε πλατεία της κατεχόμενης Λευκωσίας χθες το μεσημέρι βρέθηκε να κοιμάται στο έδαφος Τ/κ ο οποίος βρισκόντανε σε κατάσταση μέθης και στην προσπάθεια «αστυνομικών» να τον μετακινήσουν αντέδρασε και κτυπούσε τους «αστυνομικούς». Αναφέρεται ακόμα στον θάνατο 40χρονου ο οποίος αφού αρχικά έχασε τις αισθήσεις τους μπροστά στα μάτια της συζύγου του σε λίγα λεπτά ξεψύχησε.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Τον Φεβρουάριο οι εκλογές» γράφει ότι σε ψεσινή συνεδρία της η κεντρική επιτροπή του Κόμματος Εθνικής Ενότητας συζήτησε το θέμα των επικείμενων «εκλογών» στον λεγόμενο δήμο κατεχόμενης Λευκωσίας αλλά και ο δεύτερος γύρος για την προεδρία του κόμματος και αποφασίστηκε όπως ο 2ος γύρος γίνει είτε στις 17 είτε στις 24 Φεβρουαρίου χωρίς όμως να παρθεί τελική απόφαση ενώ η κεντρική επιτροπή θα συνέλθει και πάλι αύριο Παρασκευή. Αλλού γράφει ότι, λόγω της μη ύπαρξης χώρων επεξεργασίας λυμάτων στα κατεχόμενα κτηνοτροφικά απόβλητα όπως τα απόβλητα μετά την σφαγή των ζώων (αίμα, τρίχωμα κτλ) αλλά και τα κατάλοιπα των γαλακτοκομικών βιομηχανιών μεταφέρονται στις ελεύθερες περιοχές για να καταστραφούν. Επίσης αναφέρεται σε εσωτερικά θέματα όπως στον θάνατο 40χρονου αλλά και στην κατάσταση μέθης που βρέθηκε νεαρός Τ/κ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Με τίτλο «Η αντίδρασή μας θα είναι έντονη», η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), αναφέρεται στις αντιδράσεις των μελών του «συνδέσμου» στρατιωτικών του κατοχικού στρατού για το γεγονός ότι το Κόμμα Εθνικής Ενότητας έδωσε υπόσχεση να εργοδοτήσει 10 νεαρούς και δεν την κράτησε μετά την «εκλογή» του στην «εξουσία» και κατηγορούν τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ιρσέν Κιουτσιούκ για μη τήρηση των υποσχέσεων του. Ακόμα γράφει ότι το κατεχόμενο Καπούτι στην επαρχία της Μόρφου έχει γεμίσει σκουπίδια και η εικόνα προκαλεί ντροπή ενώ οι «αρχές» δεν κάνουν τίποτα προκαλώντας την οργή των κατοίκων της περιοχής. Επίσης αναφέρεται στην τύχη ενός βιοπαλαιστή Τ/κ ο οποίος τραυματίστηκε ελαφριά μετά το ατύχημα που είχε με μηχάνημα κοπής μετάλλων το οποίο ξέφυγε από τα χέρια του και τον χτύπησε στο στήθος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Μια παράξενη μισθολογική αύξηση» αναφέρει ότι ενώ το «γραφείο προγραμματισμού» των κατεχομένων βάση του κόστους ζωής αποφάσισε ότι θα δοθεί αύξηση 2,87% στους μισθούς η ψευδοκυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση τουλάχιστον 100 (περίπου 40 ευρώ) η οποία όμως είναι αύξηση της τάξης του 5-6% και αυτό δημιουργεί μια «παράξενη αίσθηση», σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία διερωτάται πως έχει υπολογίσει τις αυξήσεις η ψευδοκυβέρνηση και ποια είναι τα κριτήρια που χρησιμοποίησε. Ακόμα γράφει ότι, σε συνεδρία του το λεγόμενο υπουργικό αποφάσισε να δώσει ακόμη οκτώ «υπηκοότητες» σε εφτά έποικους και ένα Βρετανό ενώ η ψευδοκυβέρνηση δεν λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που προκαλούν οι ενέργειες της αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα. Επίσης αναφέρει ότι αμέσως μετά τα εγκαίνια που έγιναν στο γυναικολογικό- μαιευτικό τμήμα του «κρατικού» νοσοκομείου στην κατεχόμενη Κερύνεια το τμήμα έκλεισε λόγω έλλειψης ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα