Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 18/11/2013

11:12 18/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κοινή είδηση στις πέντε τ/κ εφημερίδες είναι η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ, χωρίς να είναι το κύριο θέμα. Στα πρωτοσέλιδα κυριαρχούν, η αύξηση του ρεύματος που τίθεται σε ισχύ από σήμερα, σε πτήση ιταλικού πολεμικού πάνω από την Καρπασία που αναχαιτίστηκε από τουρκικά μαχητικά, το έγγραφο Ντάουνερ, η εκδήλωση διαμαρτυρίας κατοίκων περιοχής όπου σημειώθηκε δυστύχημα λόγω μη λειτουργίας των φαναριών, η ταφή αύριο του Γλαύκου Κληρίδη, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με

τίτλο «Εάν το χωνέψατε δεν υπάρχει πρόβλημα» αναφέρεται και πάλι στο θέμα της αύξησης του ρεύματος που αρχίζει να ισχύει από σήμερα. Σημειώνει ότι το ΡΤΚ όταν ήταν αντιπολίτευση είχε διαμαρτυρηθεί για την αύξηση τότε 20% στο ηλεκτρικό που είχε επιβάλει η «κυβέρνηση» του ΚΕΕ, ενώ τώρα που είναι στην εξουσία ονόμασε την αύξηση 30% «έργο». Σε άλλο θέμα κάνει αναφορά στη μπόρα που ξέσπασε χθες βράδυ και γράφει ότι οι κεραυνοί έσκισαν τον ουρανό και σε μια στιγμή όλα έγιναν λίμνη. Αλλού γράφει ότι ο Τζεμάλ Οζγιγίτ εξελέγη χθες με πλειοψηφία νέος πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Θα γίνουμε το κόμμα της ελπίδας» αναφέρεται στις πρώτες δηλώσεις του νέου προέδρου του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ, ο οποίος έστειλε μετά τις χθεσινές εκλογές μήνυμα ενότητας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι εδώ και δύο μέρες ιταλικό πολεμικό αεροσκάφος «παραβίασε τον εναέριο χώρο» του ψευδοκράτους πάνω από την Καρπασία με αποτέλεσμα να απογειωθούν δύο F 16 της τουρκικής αεροπορίας από τη βάση του Ιντσιρλίκ για να το αναχαιτίσουν. Αλλού γράφει ότι ομάδα κατοίκων του κατεχόμενου Γαϊδουρά έκλεισαν συμβολικά τον κύριο δρόμο, μετά το τελευταίο οδικό δυστύχημα στον κόμβο λόγω μη λειτουργίας των φαναριών που στοίχισε τη ζωή ενός ατόμου, ζητώντας να ληφθούν μέτρα ασφαλείας.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Παραπονέθηκε, τα παράτησε» γράφει ότι το τέταρτο εκλογικό συνέδριο του ΚΚΔ σηματοδότησε την παραίτηση του Μεχμέτ Τσακιτζί και την ανάληψη της προεδρίας από τον Τζεμάλ Οζγιγίτ και σημαδεύτηκε από τα αμοιβαία «λόγια παραπόνων» και των δύο. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του πρώην ηγέτη του ΡΤΚ, Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ που εκφράζει τη λύπη του γιατί αισθάνεται ότι μερίδα του κόμματός του θέλει να τον απομονώσει και κάποιοι υποστηρικτές του εντός του ΡΤΚ, επειδή είναι μαζί του έχουν φάει ξύλο και αυτό «με τσακίζει». Σε άλλο θέμα με αφορμή την μέρα του Ασουρέ των Αλεβιτών που γιορτάστηκε και στα κατεχόμενα, αναφέρεται ότι και πάλι τέθηκε το θέμα της κατασκευής ενός τζεμεβί, όπως λέγονται οι ναοί λατρείας των Αλεβιτών.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Το έγγραφο Ντάουνερ θα βρίσκεται στο τραπέζι» γράφει ότι υπάρχει ισχυρισμός πως το έγγραφο με τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ έχει διασφαλίσει τη θέση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι αύριο κηδεύεται ο Γλαύκος Κληρίδης και ο ΔΗΣΥ έχει κηρύξει πένθος 40 ημερών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι εκλέγηκε ο Τζεμάλ Οζγιγίτ στην προεδρία του ΚΚΔ και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους μετά τη διαδικασία δήλωσε ότι «τα περιστέρια (το έμβλημα του κόμματος) γύρισαν πίσω».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Σε 7 χρόνια, 140 εκ στερλίνες» γράφει ότι η «επιτροπή» για την ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα από το 2006 μέχρι σήμερα σε 579 Ε/κ που έχουν προσφύγει σε αυτήν, έχει δώσει 140.122.316 εκ στερλίνες και μια γη 10.013.944 τμ που ανήκε σε Ε/κ έχει περάσει τώρα σε τουρκική ιδιοκτησία. Αλλού αναφέρει ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΚΔ, Τζεμάλ Οζγιγίτ δήλωσε στην εφημερίδα πως δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ατομικά, αφήνοντας αιχμές για τον αποχωρήσαντα πρόεδρο, Μεχμέτ Τσακιτζί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας στο δρόμο κοντά στον κατεχόμενο Γαϊδουρά, γράφοντας ότι ούτε τα φανάρια λειτουργούν ούτε υπάρχει ραντάρ ταχύτητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα