Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 16/11/2012

10:32 16/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα χθεσινά πανηγύρια για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και τα μηνύματα στήριξης της Τουρκίας στο κατοχικό καθεστώς καθώς και τα μηνύματα των Τ/κ πολιτικών, οι εκδηλώσεις καταδίκης του ψευδοκράτους από τους μαθητές και τα οργανωμένα σύνολα στις ελεύθερες περιοχές και θέματα που αφορούν αστυνομικές υποθέσεις στα κατεχόμενα είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων. Άλλο θέμα αφορά τις κατηγορίες εναντίον της ψευδοκυβέρνησης ότι δεν έχει προβεί στις μειώσεις μισθών συμβούλων

των λεγόμενων υπουργείων στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» στο σημερινό της κύριο θέμα, με τίτλο «Τέσσερα εκατομμύρια Ευρώ», αναφέρεται σε είδηση της εφημερίδας «Πολίτης» σχετικά με αποζημιώσεις προς Ε/κ από τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα και γράφει ότι οι Ε/κ δεν διστάζουν πλέον να αποταθούν στην «επιτροπή» για αποζημιώσεις. Αλλού αναφέρεται στο θάνατο 19χρονης, η οποία έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», με κύριο τίτλο «400 χιλιάδες τουρκικές λίρες έγιναν στάχτη», γράφει ότι εγκληματικά στοιχεία πυρπόλησαν χθες δύο αυτοκίνητα πολυτελείας στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αλλού αναφέρεται στα πανηγύρια στα κατεχόμενα με την ευκαιρία της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Γράφει ακόμα ότι παράλληλα με τα πανηγύρια, Ε/κ μέλη του ΕΛΑΜ πραγματοποίησαν εκδήλωση καταδίκης του ψευδοκράτους κοντά στα οδοφράγματα και πετούσαν μπουκάλια στους Τ/κ που προσπαθούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς», με τίτλο «Ακόμα και στην παρέλαση δημιουργήθηκε καβγάς», γράφει ότι η ένταση μεταξύ κατοχικού ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και ψευδοπρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσιούκ ήταν εμφανής και στα χθεσινά πανηγύρια στα κατεχόμενα αφού η κ. Κιουτσιούκ δεν σηκώθηκε για να χαιρετήσει τον Ερογλου, γεγονός που ενόχλησε τον κ. Ερογλου. Γράφει ακόμα ότι είναι τα πρώτα πανηγύρια που γίνονται χωρίς την παρουσία του Ραούφ Ντενκτάς.

Η εφημερίδα «Κίπρις», με κύριο τίτλο «Με τίποτα δεν γίνεται», αναδημοσιεύει έρευνα της εφημερίδας «Σημερινής» σύμφωνα με την οποία μεγάλο ποσοστό των Ε/κ, 82%, δεν θα ήθελαν να παντρευτούν Τ/κ ενώ δηλώνουν ότι παρόλο που δεν εμπιστεύονται τους Τ/κ εντούτοις θεωρούν ότι θα μπορούσαν να ζήσουν μαζί. Αλλού γράφει ότι τα τουρκικά μαχητικά που πετούσαν στο FIR Λευκωσίας, στην κατεχόμενη Κερύνεια, για τις εκδηλώσεις για το ψευδοκράτος προκάλεσαν περηφάνια στους Τ/κ.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν», με τίτλο «102 σύμβουλοι», γράφει ότι ενώ η ψευδοκυβέρνηση με τα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης μειώνει τη σύνταξη από τους συνταξιούχους, την ίδια στιγμή εξακολουθεί να πληρώνει τους 102 συμβούλου της ψευδοκυβέρνησης με συνολικές ετήσιες απολαβές πέραν των 11 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ). Αλλού αναφέρεται στην αντίδραση του ψευδοπρωθυπουργού Ιρσέν Κιουτσιούκ για την απόφαση δικαστηρίου αναφορικά με το εκλογικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, που χαρακτηρίστηκε από Τ/κ δικηγόρους ως ασέβεια προς τη δικαιοσύνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα