Γαλανός: Το Κυπριακό μεγάλο αγκάθι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

10:32 16/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, δήλωσε ότι «το Κυπριακό αποτελεί  ένα μεγάλο αγκάθι στο δρόμο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό εμείς πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Σε χαιρετισμό του στη χθεσινή εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο κ. Γαλανός είπε ότι οι Δήμαρχοι των Κατεχόμενων Δήμων είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του δράματος του κυπριακού λαού στην Κύπρο

αλλά και στο εξωτερικό».

Ο κ. Γαλανός είπε ότι οι Κατεχόμενοι Δήμοι, «μακριά από τα δημοτικά τους όρια, στην προσφυγιά, αγωνίζονται καθημερινά για την επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη μας, παλεύουν να διατηρήσουν τον κοινωνικό ιστό των Δήμων τους, να κρατήσουν την επαφή με τους δημότες τους και άσβεστη τη δίψα για επιστροφή».

«Σίγουρα δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την τραγική οικονομική κατάσταση που περνά σήμερα ο τόπος, ούτε να μην κάνουμε την σκέψη ότι φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο γιατί κάπου χάσαμε το δρόμο μέσα σ’ ένα άκρατο ευδαιμονισμό και μια οικονομική συμπεριφορά στην ελεύθερη Κύπρο δύο ταχυτήτων», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαλανός εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ίσως δεν έπρεπε ποτέ ένας τόπος με 200 χιλιάδες πρόσφυγες, δηλαδή το 1/3 του πληθυσμού του, και την πατρίδα μας υπό ημικατοχή να μην είχε ακολουθήσει από την αρχή μια πιο σοβαρή πολιτική καθολικής ενότητας και μελετημένης οικονομικής πολιτικής που να ελάμβανε περισσότερο υπόψη τα κατοχικά δεδομένα και το εύθραυστο της κυπριακής πολιτείας».

Αντί τούτου, συνέχισε, «τους πρόσφυγες τους είδαμε σαν δεύτερης κατηγορίας πολίτες και σε πολλές περιπτώσεις συμπεριφερθήκαμε σαν ‘αππωμένοι νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες’».

Εν πάση περιπτώσει, είπε ο κ. Γαλανός, «για να κοιτάζουμε μπροστά, το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε είναι ότι η οικονομική κατάσταση δεν πρέπει να αφεθεί να επηρεάσει την πολιτική πλευρά του προβλήματος και τα δίκαια και δικαιώματα του λαού μας έστω κι αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πως αυτά έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα».

«Γι’ αυτό το λόγο το μήνυμά μας είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί που σ’ ένα μεγάλο βαθμό θα είναι εκτός της δικής μας θέλησης, εμείς τουλάχιστον λέμε, αν θα κάνουμε θυσίες ας αφορούν την οικονομία και όχι το πολιτικό μέλλον του τόπου», είπε καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα