Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 14/6/2013

09:56 14/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο καθορισμός της «μεταβατικής κυβέρνησης» που αναλαμβάνει σήμερα στα κατεχόμενα είναι το κύριο θέμα στις πέντε τ/κ εφημερίδες. Η «πρωθυπουργός» Σιμπέλ Σιμπέρ επρόκειτο να αναλάβει καθήκοντα στις 9 το πρωί σήμερα και θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπόλοιπα «υπουργεία».

Άλλα θέματα αφορούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί, τον καθορισμό των υποψηφίων του ΡΤΚ για τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου, κ.ά.

Με τίτλο «40 χρόνια πέρασαν άσκοπα, 40 μέρες είναι αρκετές», η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) επισημαίνει

ότι για πρώτη φορά δημιουργείται μια «μεταβατική κυβέρνηση» πριν τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα σήμερα, αφού τα ονόματα επιδόθηκαν χθες στον Ντερβίς Έρογλου, ενώ το «κυβερνητικό πρόγραμμα» θα κατατεθεί στη «βουλή» τη Δευτέρα. Αλλού γράφει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους διαδηλωτές να αδειάσουν αμέσως το πάρκο Γκεζί, λέγοντας πως από τη μυρωδιά των ούρων και των κοπράνων δεν μπορείς να το διασχίσεις. «Πολλοί κάνουν τις μεγάλες του κενώσεις εκεί, με το συμπάθιο», πρόσθεσε συνεχίζοντας να υποτιμά – όπως γράφει η εφημερίδα – τους νέους, δίδοντας έτσι την τελευταία του προειδοποίηση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα έχει ξεκαθαρίσει τους υποψηφίους του για τις «εκλογές» στην κατεχόμενη επαρχία Λευκωσίας και σήμερα θα καθοριστούν οι υποψήφιοι των ενωμένων δυνάμεων, καθώς το πλήρες όνομα του κόμματος είναι ΡΤ-Ενωμένες δυνάμεις.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Η κυβέρνηση του καθενός μας» γράφει ότι αυτό δήλωσε η Σιμπέλ Σιμπέρ χθες, η οποία αναλαμβάνοντας την «πρωθυπουργία» έδωσε υπόσχεση για καθαρή πολιτική, με τον Ντερβίς Έρογλου να επικυρώνει την «τεχνοκρατική κυβέρνηση». Αλλού γράφει πως για όλα τα κόμματα στις 28 Ιουλίου ισχύει το «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» και αυτό δήλωσε χθες σε συγκέντρωση του ΚΕΕ ο Ιρσέν Κιουτσιούκ, λέγοντας πως ο κόσμος τους έδιδε την εξουσία πάντα κι αυτό θα γίνει και αυτή τη φορά. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι αύριο ξεκινά στην κατεχόμενη Λευκωσία το μεγαλύτερο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής που έγινε ποτέ στα κατεχόμενα με το διευθυντή του γραφείου που ανέλαβε τη διοργάνωση, Ντογά Γιαλτσίν να δηλώνει ότι παρά τις πιέσεις, στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν και πολλοί Ε/κ νέοι.

Με τίτλο «Έτοιμο το υπουργικό», η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) αναφέρει ότι επειδή υπήρξαν ενστάσεις για τα ονόματα που έδωσε το Δημοκρατικό κόμμα για το «υπουργικό», τελευταία στιγμή μπήκε στη λίστα το όνομα του πρώην «βουλευτή» Αμμοχώστου του κόμματος, Ισμαήλ Μπασαρίρ για το «υπουργείο μεταφορών και χωροταξίας». Γράφει επίσης ότι η «κυβέρνηση» θα διατελέσει καθήκοντα για 45 ημέρες με την «βουλή» να της δίδει ψήφο εμπιστοσύνης στις 22 Ιουνίου. Το υπόλοιπο του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας αφιερώνεται στις εκπομπές που θα αναλάβουν στο νέο ραδιόφωνο Χαβαντίς 4 άτομα, οι Αλί Μπιζντέν, Χουσείν Εκμεκτσί, Εμινέ Σιβρί και Μεχμέτ Μορεκέτ.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Έτοιμη η κυβέρνηση» δημοσιεύει τις φωτογραφίες των μελών της «μεταβατικής κυβέρνησης» και το κόμμα από το οποίο προέρχεται ο καθένας, γράφοντας ότι η Σιμπέλ Σιμπέρ αναλαμβάνει τα καθήκοντά της το πρωί, ενώ σήμερα θα γίνουν και οι τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπόλοιπα «υπουργεία». Αλλού γράφει ότι η Europa Nostra και το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα καθορίσουν την περιοχή της παλιάς Λευκωσίας εντός της νεκρής ζώνης, ένα από τα επτά πιο επικίνδυνα ιστορικά σημεία στην Ευρώπη και σημειώνει πως θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο διάσωσης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ανοίξει το κεφάλαιο 22 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ.

Με τίτλο «Μεταβατικό υπουργικό» η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) δημοσιεύει τις φωτογραφίες των «υπουργών» και γράφει ότι στις 17 Ιουνίου θα αναγνωσθεί το «κυβερνητικό πρόγραμμα» στη «βουλή» και πως οι τελετές παράδοσης – παραλαβής. Αλλού γράφει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την Τουρκία για τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πρώτο το ΡΤΚ όρισε τους υποψηφίους του για τις «εκλογές» της 28ης Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα