Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 14/5/2013

10:24 14/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η επιδεινούμενη κρίση στο ΚΕΕ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι συνέπειες της σφοδρής καταιγίδας σε ιδιωτικό εργοστάσιο στην κατεχόμενη Λευκωσία, το οποίο πλημμύρισε για 19η φορά μέσα σε τρία χρόνια, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Γίνεται επίσης αναφορά στις αλλαγές που προωθεί η «κυβέρνηση» όσον αφορά τους φόρους του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν, πράγμα που προκαλεί αντιδράσεις από τους γύρω «δήμους» και χωριά, οι νέες αυξήσεις στα καύσιμα, κ.ά.

Με τίτλο «Θα ρίξουν την κυβέρνηση», η εφημερίδα

«Αφρίκα» (Αφρική) γράφει ότι για πρώτη φορά οι Τουρκάι Τοκέλ και Χασάν Τατσόι, «βουλευτές» του κόμματος Εθνικής Ενότητας, μίλησαν ανοικτά και μιλούν ακόμη και για έξοδό τους από το κόμμα που θα σημαίνει πως το ΚΕΕ δεν θα έχει πλειοψηφία στην ψευδοβουλή. Αλλού γράφει ότι κάποιος από το Χατάι της Τουρκίας απάντησε παραδειγματικά στο γνωστό Τούρκο αρθρογράφο Τζενγκίζ Τσιαντάρ, ο οποίος είχε γράψει πως οι επιθέσεις στο Ρεϊχανλί έχουν το κόστος ενός «παράγοντα επιρροής» για την τουρκική Ανατολία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα η συντεχνία των «δημοσίων γιατρών» στο νοσοκομείο Ακτσιτσέκ της κατεχόμενης Κερύνειας κατέρχονται σε απεργία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Δεν νοιάζεται κανείς», αναφέρεται στο τμήμα δρόμου μπροστά από εργοστάσιο στην κατεχόμενη Λευκωσία ο οποίος για 19η φορά σε τρία χρόνια έχει πληγεί από τη νεροποντή, με αποτέλεσμα να καταστραφούν και οι εγκαταστάσεις. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση του Ιρσέν Κιουτσιούκ στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό Βοηθό ΥΦΥΠΕΞ, Έρικ Ρούμπιν για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι τιμές των καυσίμων σημείωσαν και πάλι αύξηση κατά δύο κουρούς της λίρας, δηλαδή λιγότερο από ένα σεντ του ευρώ.

Με τίτλο «Ποιος θα τερματίσει αυτό το ρεζιλίκι;», η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) αναφέρεται στις ζημιές που προκάλεσε για πολλοστή φορά στο εργοστάσιο Ντοκτορογλού η σφοδρή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών. Αλλού γράφει ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λύση και αναφέρεται στη συνάντηση Κιουτσιούκ – Ρούμπιν στην Ουάσινγκτον και τις σχετικές δηλώσεις του ψευδοπρωθυπουργού. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο κατεχόμενος Δήμος Κυθρέας και 16 χωριά που είναι ενωμένα με αυτόν αντιδρούν στην προσπάθεια της «κυβέρνησης» να αλλάξει η «νομοθεσία» για την απόδοση του «τέλους εξόδου» από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν στα ταμεία του «δήμου» Κυθρέας, παραπονούμενοι για μεγάλη απώλεια εσόδων.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Κινητικότητα στο Κυπριακό», γράφει ότι στις 29 Μαϊου που θα πραγματοποιηθεί το δείπνο Αναστασιάδη – Έρογλου στο νησί θα έρθουν σημαντικοί επισκέπτες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ και αναφέρεται σε κάθοδο του Αμερικανού Βοηθού ΥΦΥΠΕΞ, Έρικ Ρούμπιν. Αλλού γράφει ότι στις επαφές του στην Ουάσινγκτον ο Ιρσέν Κιουτσιούκ έδωσε το μήνυμα ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για λύση και πως το 2013 προσφέρεται γι’ αυτό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις σε τέλη και τιμές που αφορούν τμήματα και υπηρεσίες του παράνομου αεροδρομίου Ερτζιάν μετά την ιδιωτικοποίησή του από τουρκική εταιρεία.

Με τίτλο «Στο πόδι η Μεσαορία», η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) γράφει ότι ο κατεχόμενος δήμος Κυθρέας και τα γύρω από το παράνομο αεροδρόμιο Ερτζιάν χωριά «έγιναν ένα», αντιδρώντας στην απόφαση της «κυβέρνησης» να κόψει φορολογίες που κατέληξαν στα δικά τους ταμεία. Αλλού γράφει για νέα τροπή στην κρίση στο κόμμα Εθνικής Ενότητας, με την εσωτερική αντιπολίτευση να ετοιμάζεται να ρίξει την «κυβέρνηση» καθώς δεν πήρε απάντηση από την ομάδα Κιουτσιούκ στην πρότασή της για ίση εξουσία εντός του κόμματος. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι για ακόμη μια φορά επιβλήθηκαν αυξήσεις στα καύσιμα στα μέσα της νύκτας και παραθέτει τις νέες τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα