Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 11/9/2013

10:36 11/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι εξελίξεις στο θέμα της Συρίας, οι δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που αφορούν το ΡΤΚ, το χθεσινοβραδινό δείπνο του Αλεξάντερ Ντάουνερ προς τους εκπροσώπους των δύο ηγετών, είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων των πέντε τ/κ εφημερίδων. Αναφορά γίνεται επίσης στην πώληση χωραφιών σε αγροτική γη σε συγκεκριμένα άτομα ενόψει της έλευσης στα κατεχόμενα νερού από την Τουρκία που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για άρδευση, η σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στο «κυβερνητικό» πρόγραμμα, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Κλείνει ο εναέριος χώρος της Κύπρου» γράφει ότι αύριο αναμένεται οι ΗΠΑ

να κλείσουν κάποιες περιοχές του ΦΙΡ Λευκωσίας ενώ η Ρωσία έχει κλείσει για ασκήσεις διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο. Σε περίπτωση, προστίθεται, που οι ΗΠΑ επιτεθούν στην Συρία και κλείσει ο εναέριος χώρος, οι πτήσεις του ψευδοκράτους θα επηρεαστούν. Αλλού γράφει ότι η ένωση Τ/κ γιατρών είπε όχι στην επίθεση στη Συρία δηλώνοντας ότι «αυτό το έργο το είδαμε και πιο πριν στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη «βουλή» η ψηφοφορία για την έγκριση του «κυβερνητικού» προγράμματος μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης προχθές το βράδυ στην ολομέλεια.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Ο Ταλάτ τα έψαλλε του ΡΤΚ» γράφει ότι ο πρώην ηγέτης των Τ/κ μιλώντας σε αγγλόφωνη τ/κ εφημερίδα ανέφερε ότι το ΡΤΚ δεν έχει αναθρέψει με τη σωστή πολιτική γραμμή τα μέλη και τους οπαδούς του και πως αυτό κατάλαβε από τις αντιδράσεις που έλαβε από το κόμμα όταν δημοσιοποίησε τις απόψεις του για τη δημιουργία της νέας «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι στην κατεχόμενη Γαλάτεια οι υπάλληλοι του «δήμου» κατέρχονται σε απεργία επειδή έχουν να πληρωθούν δύο μήνες και η ενέργειά τους να διασκορπίσουν τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από εστιατόρια ως ένδειξη διαμαρτυρίας, προκάλεσε χθες ένταση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά την έκκληση του συνδέσμου θαλασσαιμικών στα κατεχόμενα, το «πανεπιστημιακό» νοσοκομείο εγγύς Ανατολή πέρασε στη δράση και άρχισε εκστρατεία με τίτλο «Δωρεά αίματος, δωρεά ψυχής».

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Μαφία οικοπέδων στα χωριά» γράφει ότι τον Μάρτιο του 2014 θα έρθει στα κατεχόμενα το νερό από την Τουρκία αλλά ακόμη δεν έχει γίνει καμιά ανακοίνωση σχετικά με τη γεωργική γη και πως όσοι δεν μπορούν να έχουν εισόδημα από τα χωράφια, τα παίρνουν γρήγορα από τα χέρια τους ενώ, σύμφωνα με την «ένωση γεωργών», εκτάσεις στα χέρια συγκεκριμένων ανθρώπων γίνονται μονοπώλιο. Αλλού αναφέρει ότι η Ρωσία ενεργοποιήθηκε στην κρίση με την Συρία, η πρότασή της για τον έλεγχο των χημικών όπλων έγινε δεκτή και ο Ομπάμα αναφέρθηκε σε αυτή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο 33χρονος Μπακί Ακμπάς που διαμένει στην κατεχόμενη Κερύνεια κατακρεούργησε Ιρλανδό άνδρα επειδή του έκανε πρόταση για «παραφύση σεξουαλική σχέση» και συνελήφθη από την «αστυνομία».

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Ετοιμότητα στις διαπραγματεύσεις» αναφέρεται στο δείπνο που είχαν χθες βράδυ οι κ. Ντάουνερ, Ερτούγ και Μαυρογιάννης σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που οι κ. Μαυρογιάννης και Ερτούγ συναντήθηκαν μετά τον διορισμό του πρώτου ως συνομιλητή της ε/κ πλευράς και πως σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα δει τους δύο ηγέτες. Αλλού γράφει ότι ο «δήμαρχος» Λευκωσίας, Καντρί Φελλάχογλου θα συναντηθεί σήμερα με τους καταστηματάρχες της εμπορικής περιοχής της οδού Λήδρας στην κατεχόμενη Λευκωσία, οι οποίοι συγκέντρωσαν υπογραφές αντιδρώντας στην πεζοδρομοποίηση κάποιων οδών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι σήμερα θα γίνει η διαδικασία για «ψήφο εμπιστοσύνης» στη «βουλή».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Φασαρία» γράφει ότι προέκυψαν καβγάδες στην απεργία για τους μισθούς στον κατεχόμενο δήμο Γαλάτειας, όπου οι υπάλληλοι κατέρχονται σε απεργία από τις 26 Αυγούστου και χθες στην εκδήλωση διαμαρτυρίας προέκυψε φασαρία όταν ένας εργαζόμενος πέταξε το πλακάτ που κρατούσε σε κάδο απορριμμάτων. Αλλού γράφει ότι ένταση επικράτησε και πάλι στην Τουρκία λόγω της ταφής χθες του Αχμέτ Ατακάν που έχασε τη ζωή του σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Χατάι. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο «έπαρχος» της κατεχόμενης Λευκωσίας, Κεμάλ Ντανά μεταξύ άλλων είχε ξοδέψει για φαγητό 1170 ΤΛ σε μια μόνο ταβέρνα και δημοσιοποιεί το τιμολόγιο όπου δεν αναγράφεται τι έφαγε.

Keywords
Τυχαία Θέματα