Επικρίσεις ΔΗΣΥ εναντίον της Κυβέρνησης για “αδράνεια” στην κρίση της Συρίας

00:37 13/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για εγκληματική αδράνεια και αδιαφορία της κυπριακής Κυβέρνησης κάνει λόγο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος σε ό,τι αφορά την κρίση στη Συρία, αναφέροντας ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ επιδεικνύει ασυγχώρητη πολιτική αδράνεια.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Μητσόπουλος καλεί την Κυβέρνηση «να υπερβεί, έστω και τώρα, τις αναστολές, τις αγκυλώσεις και την απραξία της. Να υπενθυμίσει στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα ότι η Κύπρος θέλει και μπορεί, παρά το μικρό της

μέγεθος, να λειτουργήσει εποικοδομητικά και υπεύθυνα. Ως ένας αξιόπιστος παράγοντας ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας, ασφάλειας και σταθερότητας στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.»

Η συριακή κρίση, αναφέρει, αποτελεί μια τεράστια, ιστορική πρόκληση για την Ε.Ε. και τη διεθνή κοινότητα.

«Αυτή ακριβώς την ώρα η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. παραμένει δυστυχώς παγερώς αδιάφορη, επιδεικνύοντας μια εγκληματική και ασυγχώρητη πολιτική αδράνεια. Η κυπριακή κυβέρνηση, που με κάθε ευκαιρία υπερτονίζει τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου ως γέφυρας της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτή την ιστορική της αποστολή», προσθέτει, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση εκχωρεί σιωπηρώς δικαιώματα και επιτρέπει σε άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση εμφανιζόμενες ως παράγοντες ειρήνης, ελευθερίας, δημοκρατίας και σταθερότητας.

Κι όλα αυτά, αναφέρει, όταν οι σχέσεις της Ε.Ε. με τις χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελούν – θεωρητικά τουλάχιστον – μια από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες και παραμέτρους της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ υπενθυμίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν, στις κρίσεις της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης, η Ε.Ε. μέσω της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και σε στενή συνεργασία με την εκάστοτε προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Καλούμε την κυπριακή κυβέρνηση να εκτιμήσει την ιστορικότητα των στιγμών. Να εγκαταλείψει το ρόλο του αδιάφορου θεατή. Είναι η ώρα για δράση ώστε να τεθεί τέρμα στην ανθρωποσφαγή στη Συρία και να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξαγωγής της έντασης σε άλλες χώρες της περιοχής μας,» προσθέτει στη δήλωσή του.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, εκτιμά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, θα μπορούσε, αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις της με τα κράτη της περιοχής μας, να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες, συμβάλλοντας ενεργά στην αποκατάσταση της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντί να προετοιμάζεται για την υποδοχή προσφύγων.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι η Κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει την άμεση σύγκληση πολυμερούς, διεθνούς διάσκεψης, την ενεργοποίηση της «Ολυμπιακής Εκεχειρίας», τουλάχιστον στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, τη στενή συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, προκειμένου να τεθεί τέρμα σε μια τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση, τη διεξαγωγή συνεχών και άτυπ

Keywords
Τυχαία Θέματα