Επιδεινώνεται το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη

16:53 12/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζει να κλιμακώνεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στον ευρωπαϊκό νότο, με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών Μαρία Φέκτερ να μην αποκλείει το ενδεχόμενο η Ιταλία να απευθύνει αίτημα εξωτερικής βοήθειας κι ενώ πληθαίνουν οι φήμες για προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης. Στη σκιά όλων αυτών, το κλίμα επιδεινώνεται ακόμη περαιτέρω από τηλεγράφημα που μετέδωσε τη Δευτέρα το Reuters, σύμφωνα με το οποίο Ευρωπαίοι

αξιωματούχοι προετοιμάζονται για λήψη ακραίων μέτρων στην περίπτωση που η Ελλάδα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Η Κομισιόν διέψευσε μεν το συγκεκριμένο αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου, ωστόσο ο εκπρόσωπός της δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιοι οργανισμοί ή κράτη-μέλη να εξετάζουν μεμονωμένα κάποια σενάρια.

Έγκυρη πηγή του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, πάντως, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για προσφυγή της Κύπρου είτε την Τρίτη είτε τα προσεχή εικοσιτετράωρα στο μηχανισμό στήριξης, αν και οικονομικοί αναλυτές υποδεικνύουν ότι, ακόμη κι αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, η προσφυγή θα γίνει σαββατοκύριακο, όπως και στην περίπτωση της Ισπανίας, αφού τότε είναι κλειστές οι διεθνείς αγορές.

Παράλληλα, αρμόδια πηγή του κυπριακού Προεδρικού Μεγάρου δήλωσε πως δεν έχει λάβει οδηγίες για να ειδοποιήσει τα ΜΜΕ, προκειμένου να κάνει διάγγελμα ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας μετά την επικείμενη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, αρνητικά σενάρια φέρνει στο προσκήνιο για την ιταλική οικονομία η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, η οποία σε τηλεοπτική της συνέντευξη τη Δευτέρα εξέφρασε την άποψη πως η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η Ιταλία, ενδέχεται να απευθυνθεί στα ευρωπαϊκά ταμεία σταθεροποίησης και στο ΔΝΤ εν μέσω της αύξησης του κόστους δανεισμού της.

Οι δηλώσεις Φέκτερ ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η ΕΕ απέχει μακράν από το να έχει επιλύσει την κρίση χρέους και την αναταραχή που διαρκεί δυόμισι χρόνια. Η ευφορία που είχε επικρατήσει μετά τη συμφωνία στο Eurogroup για τον δανεισμό 100 δισ. ευρώ στην Ισπανία ώστε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζές της ξεθώριασε, καθώς πολλοί στις αγορές ερμήνευσαν την απόφαση απλά σαν την τοποθέτηση ενός επιδέσμου.

Τα ταμεία χρηματοοικονομικής σταθεροποίησης της ΕΕ, που ήδη αντιμετωπίζουν πιέσεις εξαιτίας των δανείων στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και πλέον και στην Ισπανία, μπορεί να μην αρκέσουν για την αντιμετώπιση των αναγκών της Ιταλίας, είπε η Φέκτερ στη συνέντευξή της, όμως λίγες ώρες μετά αποπειράθηκε να αμβλύνει τους τόνους, λέγοντας πως δεν έχει κάποια σαφή ένδειξη πως η Ρώμη σχεδιάζει να ζητήσει ευρωπαϊκό δανεισμό.

«Η Ιταλία θα πρέπει να βγει από το οικονομικό δίλημμα των πολύ υψηλών ελλειμμάτων και χρεών, αλλά φυσικά μπορεί, με δεδομένα τα υψηλά επιτόκια που η Ιταλία καλείται να καταβάλλει για την αναχρηματοδότησή της από τις αγορές, να χρειαστεί και εκείνη υποστήριξη», είπε η Φέκτερ.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλία

Keywords
Τυχαία Θέματα