Επανάρχισαν οι έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Τράπεζα Κύπρου

16:12 16/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στον επαναδιορισμό ερευνώντων λειτουργών για έναρξη από την αρχή των δύο ερευνών της που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, μετά την προσφυγή στο δικαστήριο της Τράπεζας που ζητούσε την ακύρωση των πορισμάτων, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή.

Στην προσφυγή του στο δικαστήριο ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας

Κύπρου επικαλείτο το γεγονός ότι οι έρευνες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την Τράπεζα ξεκίνησαν προτού δημοσιοποιηθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ο διορισμός, από το Υπουργικό Συμβούλιο, του Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Επιτροπής και άρα οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο διάστημα μέχρι τη δημοσιοποίηση του ονόματος του μέλους της Επιτροπής ενδεχομένως να μην ισχύουν.

Μετά την προσφυγή της Τράπεζας Κύπρου στο δικαστήριο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε, κατά τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 4 Φεβρουαρίου, σε ανάκληση των πορισμάτων της για τις δύο έρευνες, λαμβάνοντας υπόψη προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου σε παρόμοια υπόθεση της Cyta. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το δικαστήριο έγκρινε άκυρη απόφαση της Cyta, η οποία λήφθηκε προτού δημοσιοποιηθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ο διορισμός μέλους του ΔΣ του οργανισμού.

Μετά την ανάκληση των πορισμάτων της και τον επαναδιορισμό ερευνώντων λειτουργών, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι αναγκασμένη πλέον να ξεκινήσει από την αρχή τις δύο έρευνες, επαναλαμβάνοντας όλες τις διαδικασίες που ακολούθησε μέχρι σήμερα, όπως είναι μεταξύ άλλων η λήψη καταθέσεων από εμπλεκομένους στο θέμα.

Η μία έρευνα της Επιτροπής για την Τράπεζα Κύπρου, που είχε ξεκινήσει αρχές Ιουλίου, αφορά την απόφαση της Τράπεζας να ζητήσει τελικά στήριξη από το κράτος ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 200 εκ. ευρώ όπως αρχικά είχε ανακοινώσει, ενώ η δεύτερη έρευνα αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τράπεζα Κύπρου προέβη στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων και κατά πόσον είχαν γίνει οι αναγκαίες ανακοινώσεις για το θέμα προς το επενδυτικό κοινό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μια έρευνα της Επιτροπής που αφορά την απόφαση της Τράπεζας να ζητήσει τελικά στήριξη από το κράτος ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 200 εκ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες, ενώ η δεύτερη έρευνα αναμένεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, είναι “πολύ κοντά” να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την Λαϊκή Τράπεζα, η οποία αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Τράπεζα προέβη στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα