Έντονη ανησυχία Δημάρχου Κ.Πολεμιδιών για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

17:19 16/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αν αρχίσουμε να αποψιλώνουμε, να συρρικνώνουμε το κοινωνικό μας κράτος, τότε είναι που θα τελειώσουμε οριστικά, γιατί σήμερα είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου που κρατά όρθια την κοινωνία μας, αναφέρει ο Δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Γιώργος Γεωργίου, με αφορμή τις πληροφορίες περί απαιτήσεων της Τρόικας για συγχώνευση μικρών Δήμων με μεγαλύτερους.

Σε άρθρο του προς τα ΜΜΕ, ο Γιώργος Γεωργίου αναφέρει πως τυχόν συρρίκνωση των Τοπικών Αρχών και ιδιαίτερα της Δημοτικής

Αυτοδιοίκησης, θα σημαίνει επιδείνωση της κρίσης, όπου οι πολίτες θα χάσουν αυτό που μπορούν να ψηλαφούν καθημερινά, «την ελάχιστη ποιότητα ζωής που η οικονομική κρίση τους επέτρεψε να απολαμβάνουν».

«Αν η πολιτεία αλλά και άλλοι παράγοντες ενδιαφέρονται σοβαρά για την Κοινωνία μας, για τις πόλεις μας, τότε ας ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος ενίσχυσης, στήριξης και διεύρυνσης του θεσμού», αναφέρει, υποδεικνύοντας πως πειράματα όπως το πρόσφατο στην Ελλάδα, με τον «Καλλικράτη», απέτυχαν παταγωδώς.

Το κύριο και ουσιαστικό που χρειάζεται, συνεχίζει, είναι να αποφασίσουμε το μοντέλο, τη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τι θα γίνει με τις Κοινότητες, τους Δήμους, αν θα έχουμε συγχωνεύσεις Δήμων και Κοινοτήτων, συμπλέγματα Κοινοτήτων, συνεργασία όμορων Δήμων, και τι νόημα δίνουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη, τι σημαίνει δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση «που όλο λέμε και δυστυχώς δεν προχωρά».

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά δεν μπορούν να απαντηθούν με ισοπεδωτικές αντιλήψεις», αναφέρει ο κ. Γεωργίου, ο οποίος εκφράζει τη βεβαιότητα του πως «το θεσμικό πλαίσιο που εκκρεμεί στη Βουλή για μια νέα μεταρρύθμιση είναι εκεί, δίνει απαντήσεις και οφείλουμε μέσα από ένα νέο διάλογο με προσθήκες ή αφαιρέσεις να το εγκρίνουμε».

Καταγράφοντας τις προτάσεις τους για την οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών αναφέρει πως πρέπει, επιτέλους, «να αποφασιστεί και να είναι δέσμευση όλων των κομμάτων και των Κυβερνήσεων, ποσό επί τοις εκατόν ετησίως επί του Κρατικού Προϋπολογισμού θα είναι η Κρατική Χορηγία».

Επιπρόσθετα, προτείνει όπως παραχωρηθεί μέρος των εσόδων των Αδειών Κυκλοφορίας από το Κράτος προς τους Δήμους, να μειωθούν οι τιμές της ΑΗΚ για οδικό φωτισμό, να παραμείνουν οι εισφορές από τα μέτρα της Τρόικας στους Δήμους, να επιμηκυνθούν τα δάνεια και να μειωθούν τα επιτόκια τους, να τροποποιηθεί ο Νόμος ώστε να δίνεται η δυνατότητα προώθησης κοινών και μεικτών υπηρεσιών ανάμεσα σε Δήμους, να παραχωρηθεί μέρος των εσόδων του Κράτους για τον Κτηματικό Φόρο και να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκησης από Κράτος, για Μέτρα Εξοικονόμησης Ενέργειας.

«Όλα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα για καλύτερη οργάνωση των Δήμων, οι οποίοι θα αποφασίζουν με βάση συγκεκριμένα έσοδα και πόρους και θα έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να προγραμματίζουν το μέλλον τους χωρίς εμπόδια και άλλες εξαρτίσεις», καταλήγει στην ανακοίνωση του ο κ. Γεωργίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα