Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει γιορτών

10:06 20/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει γιορτών, με τους ελέγχους κυρίως σε καταστήματα πώλησης παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών, υπεραγορές και περίπτερα να είναι ιδιαίτερα εντατικοποιημένοι.

Την ίδια ώρα η κίνηση στην αγορά είναι μέχρι στιγμής μουδιασμένη, με τους καταναλωτές είτε να αναμένουν το 13ο μισθό για να κάνουν τα ψώνια τους , είτε ακόμη και τα ξεπουλήματα αμέσως μετά τις γιορτές.

Η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών στο Υπουργείο Εμπορίου προωθεί σειρά δράσεων και μέτρων, ώστε να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές να μπορούν να πραγματοποιούν τις

αγορές τους, τόσο στην Κύπρο όσο και σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το μαγαζί της γειτονιάς μέχρι το διαδίκτυο, επαρκώς προστατευμένοι.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Φρόσω Χατζηλούκα, Διευθύντρια της Υπηρεσίας, βασικοί στόχοι είναι η επαρκής προστασία της υγείας, ασφάλειας και των οικονομικών συμφερόντων του καταναλωτή και η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, με την καταπολέμηση των οργανωμένων μονοπωλιακών και ολιγοπωλιακών καταστάσεων, καθώς και με τον έλεγχο των συγκεντρώσεων επιχειρήσεων.

Οπως είπε η κ. Χατζηλούκα, κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων πραγματοποιούνται παρατηρητήρια τιμών για χριστουγεννιάτικα εδέσματα (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα κ.τ.λ.), καθώς επίσης παρατηρητήρια τιμών για προϊόντα κρεοπωλείων, αρτοποιείων, φρουταριών, δημοτικές και λαϊκές αγορές.

Τα αποτελέσματα των παρατηρητηρίων θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου στο www.mcit.gov.cy.

Από τον Ιανουάριο του 2011 έως και τον περασμένο Οκτώβριο έχουν πραγματοποιηθεί 34,523 επιθεωρήσεις σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Επίσης, έχουν διερευνηθεί 1754 παράπονα καταναλωτών, στάληκαν 90 προειδοποιητικές επιστολές και έγιναν 47 καταγγελίες.

Σύμφωνα με την κ. Χατζηλούκα, λειτουργεί και η γραμμή καταναλωτή στον αριθμό 1429, όπου από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και το Νοέμβριο λήφθηκαν 4557 κλήσεις.

Οι 1193 αφορούσαν αιτήματα για νομοθεσίες που εφαρμόζει η Υπηρεσία Ανταγωνισμού και Προστασία Καταναλωτών, π.χ. αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων προς τους καταναλωτές, εμπορικές περιγραφές, οργανωμένα ταξίδια, καταναλωτικές συμβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος κτλ.

Επιπρόσθετα, λήφθηκαν αιτήματα που αφορούσαν άλλες Υπηρεσίες/Υπουργεία και τα οποία παραπέμφθηκαν για πληροφόρηση και εξέταση.

Η ενημέρωση και η παροχή συγκεκριμένων πληροφοριών των καταναλωτών ανήλθαν στις 2244. Ο αριθμός παραπόνων των καταναλωτών τα οποία παραπέμφθηκαν σε κλάδους της Υπηρεσίας για ενέργεια ανήλθε στα 480.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια αύξηση στα αιτήματα/παράπονα των καταναλωτών που υποβάλλονται στη γραμμή καταναλωτή.

Σύμφωνα με την κ. Χατζηλούκα συμβουλεύεται το κοινό ενόψει Χριστουγέννων και αυξημένων αγορών, να προβαίνει σε έξυπνες αγορές και να προγραμματίζει τα ψώνια του σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τον προϋπολογισμό του.

Καλείται το

Keywords
Τυχαία Θέματα