Βέλγιο: Την Πέμπτη απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

10:06 20/12/2011 - Πηγή: OnlyCY

Οι δημόσιοι υπάλληλοι του Βελγίου κατεβαίνουν σε απεργία την Πέμπτη διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που θέλει να περάσει η νέα Κυβέρνηση του Ελιό Ντι Ρουπό από το Κοινοβούλιο πριν από το τέλος του έτους.

Η ”ημέρα δράσης” των Βέλγων δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει απεργίες σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς,

τα ταχυδρομεία, την πυροσβεστική και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση που ανέλαβε καθήκοντα στις 6 Δεκεμβρίου, τερματίζοντας μια πολιτική κρίση διάρκειας 541 ημερών, θέλει να καλύψει το χαμένο χρόνο και να ψηφίσει την Πέμπτη μια σημαντική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού τομέα.

Η μεταρρύθμιση αυτή θεωρείται αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού αλλά και για την εξυγίανση των δημοσιονομικών, όπως απαιτούν η ΕΕ και οι αγορές. Το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης, που είναι τα 65 χρόνια, δεν θα αλλάξει, όμως για την πρόωρη συνταξιοδότηση θα απαιτούνται πλέον 42 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 62 ετών, αντί για 35 χρόνια υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών.

Για τα ”βαρέα” επαγγέλματα το όριο θα ανέβει από τα 58 στα 60 χρόνια.

Η Κυβέρνηση θέλει επίσης να ευθυγραμμίσει το σύστημα του δημόσιου τομέα με αυτό του ιδιωτικού και να καταργήσει ορισμένα ειδικά καθεστώτα, όπως αυτό των πιλότων, των αλιέων και των δημοσιογράφων.

Keywords
Τυχαία Θέματα