Ενημέρωση ζητούν οι κάτοικοι για τα έργα στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού

14:48 28/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των κατοίκων για τα έργα που προγραμματίζονται να γίνουν στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού άκουσαν σήμερα τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι η Επιτροπή Εμπορίου από τη μια στηρίζει κάθε μορφή ανάπτυξης που πραγματικά προωθεί και αναπτύσσει την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και πως από την άλλη η ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται εν αγνοία όλων αυτών των κοινοτήτων και των κατοίκων.

Πολύ περισσότερο

αυτές οι κοινότητες που για χρόνια γειτνιάζουν με το Βασιλικό και υφίστανται την κάθε μορφής ανάπτυξη και ουσιαστικά επιβαρύνονται με την παρουσία βαριάς βιομηχανίας πρέπει να τυγχάνουν μιας πιο δίκαιης μεταχείρισης και να έχουν και οποιαδήποτε αντισταθμιστικά και ανταποδοτικά οφέλη από την παρουσία τους εκεί.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι η σωστή συνεργασία των κατοίκων με τους αρμόδιους για τις αναπτύξεις στην περιοχή θα φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

«Ναι στην ανάπτυξη όμως ταυτόχρονα ναι και στην ενίσχυση και στην υποβοήθηση των κατοίκων και όσον αφορά τα έργα και όσον αφορά και την οικονομία της περιοχής εκείνης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας καθώς είναι αδιανόητο να αναπτύσσονται τέτοιες βιομηχανίες και οι θέσεις εργασίας είτε να καλύπτονται από αλλοδαπό προσωπικό είτε να μην υπάρχει μια προνομιακή μεταχείριση δικαιολογημένη και δίκαιη για τους κατοίκους εκείνων των περιοχών» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε πως το ΑΚΕΛ ζητά όπως για την χωροθέτηση της όποιας ανάπτυξης ή βιομηχανίας στην περιοχή του Βασιλικού προηγείται διάλογος με τις τοπικές αρχές των κοινοτήτων, «των οποίων οι ανησυχίες και προβληματισμοί πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη», να ακολουθείται ο χωροταξικός σχεδιασμός, η νομοθεσία και οι κανονισμοί, να εκπονούνται οι απαραίτητες μελέτες και κυρίως οι περιβαλλοντικές οι οποίες και θα πρέπει να προηγούνται της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών.

«Είναι άμεση ανάγκη το master plan της περιοχής Βασιλικού να συζητηθεί με τις επηρεαζόμενες κοινότητες, κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει από την Κυβέρνηση εδώ και καιρό» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου εξέφρασε με τη σειρά του την ανάγκη ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής ως επίσης της εκπόνησης μελετών για την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της περιοχής προτού προχωρήσει η κατασκευή οποιονδήποτε έργων.

Ο κ. Προκοπίου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να κατασκευάζονται έργα χωρίς να προηγείται διαβούλευση με τις κοινότητες της περιοχής.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι για «ακόμη μια φορά έχουμε θέσει την άμαξα μπροστά από το άλογο» και πως «αντί να προχωρήσουν και να διαβουλευτούν μαζί με τις επηρεαζόμενες κοινότητες αυτό το οποίο έχει γίνει είναι να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός συμπληρωματικού master plan για την ανάπτυξη της περιοχής και αντί να προχωρήσουν στην ενημέρωση των κοινοτήτων, οι ίδιες οι κοινότητες ζήτησαν ενημέρωση και αντί του κράτους ανταποκρίθηκε η ξένη εταιρεία Noble».

«Αναμένουμε να δούμε στην αυριανή παρουσίαση αυτού του master plan ποια θα είναι η ανάπτυξη αυτής της περιοχής» πρόσθεσε, αναφέροντας πως το ζητούμενο είναι πως σε περίπτωση που αυτή η ανάπτυξη είναι αναπόφευκτη, όπως και διαφαίνεται, θα πρέπει οι κοινότητες να τύχουν και των ανάλογων ωφελημάτων.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Προστασίας Περιβάλλοντος και Υγείας της ευρύτερης περιοχής Καλαβασού Λευτέρης Σώζου είπε ότι «δυστυχώς με ελάχιστες εξαιρέσεις τις πιο πολλές φορές τύχαμε παραγνώρισης ή ακόμα και παραπλάνησης σε ό,τι αφορά τα έργα ανάπτυξης της περιοχής».

Εξέφρασε την ανάγκη ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών «πράγμα που ουδέποτε έγινε σεβαστό», είπε προσθέτοντας ότι «η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από τα υφιστάμενα έργα που βρίσκονται στην περιοχή».

Ανέφερε ότι έγινε ο σχεδιασμός των έργων έγινε χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της περιοχής. Είπε, επίσης, ότι δεν προηγήθηκε περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

Ανάφερε ότι με πρωτοβουλία των κοινοτήτων έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 6 το απόγευμα μια ενημερωτική συνάντηση με τη Noble, η οποία έχει εκπονήσει τη μελέτη για το Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στη Σκαρίνου, στην οποία θα παρευρίσκονται τα κοινοτικά συμβούλια της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα