Ενημέρωση του Σ.Α. από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ

20:22 15/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η σημερινή ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, γύρω από την πρόσφατη έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις εξελίξεις στο κυπριακό.
Σύμφωνα με διπλωμάτη χώρας μέλους του Σ.Α., η ενημέρωση κινήθηκε κυρίως στις τεχνικές της ειρηνευτικής δύναμης, ενώ σε ό,τι αφορά στο κυπριακό, συζητήθηκε η προετοιμασία των συνομιλιών,

ενώ έγινε αναφορά στην επικείμενη ανακοίνωση του διορισμού Ελληνοκύπριου συνομιλητή.
Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, η κ. Μπατενχάιμ χαρακτήρισε «εποικοδομητική συνάντηση», όπως και τα σχόλια που έκαναν διάφορα μέλη του Σ.Α..
«Τα μέλη με διαβεβαίωσαν για την υποστήριξή τους προς το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ», είπε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ανέφερε ότι τα μέλη προσβλέπουν στην έναρξη των συνομιλιών, το Φθινόπωρο.
«Εξέφρασαν την υποστήριξή τους σ’ αυτό. Όπως και στο γεγονός ότι το δείπνο έλαβε χώρα το Μάιο».
Η κ. Μπάτενχαϊμ δήλωσε πως είπε στα μέλη του Σ.Α. ότι το δείπνο πήγε καλά και πως πρέπει να πιστωθεί αυτό και στους δύο ηγέτες. «Η συνομιλία στο δείπνο πήγε καλά και προσβλέπουμε σε τέτοιου είδους συναντήσεις στο μέλλον πρόσθεσε».
Σε ερώτημα πως αναμένει να προχωρήσει το θέμα της προετοιμασίας, η κ. Μπατενχαϊμ είπε πως αναμένεται να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα το όνομα του Ελληνοκύπριου συνομιλητή.
«Θα είναι θετική κίνηση και θα βοηθήσει. Σε σχέση με την δραστηριότητα, είμαι σίγουρη και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται, δεν έχω καμία αμφιβολία. Αλλά δεν μπορώ να πω πως θα ξεκινήσει».
Το πρώτο προσχέδιο που έδωσε στα πέντε μόνιμα μέλη η Βρετανία αποτελεί επικαιροποιημένη έκδοση του προηγούμενου ψηφίσματος του Σ.Α. Μάλιστα οι Βρετανοί αφαίρεσαν και μία αναφορά του προηγούμενου ψηφίσματος που καλούσε τις πλευρές να ξεκινήσουν τις συνομιλίες απ’ εκεί που σταμάτησαν.
Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ολομέλειας του Σ.Α. αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και θα διαφανεί αν η Τουρκία επιμείνει στη δημιουργία προβλημάτων γύρω από την εντολή του Σ.Α., όπως έκανε τον Ιανουάριο μέσω του Αζερμπαϊτζάν.
Το ψήφισμα αναμένεται να υιοθετηθεί από το Σ.Α. στις 30 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα