Τα Βαρώσια μέρος μιας συνολικής λύσης δηλώνει ο Ερτούγ

19:02 15/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης δήλωσε ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, Οσμάν Ερτούγ προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της ε/κ πλευράς πρέπει να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τ/κ πλευρά.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερτούγ σε δηλώσεις στο «τ/κ πρακτορείο ειδήσεων» ανέφερε ότι «εάν η ε/κ πλευρά θα κάνει προτάσεις, ο σωστός αποδέκτης είναι η τ/κ πλευρά και το σωστό μέρος, το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Φέροντας το θέμα των Βαρωσίων στην ημερήσια διάταξη, η ε/κ πλευρά δημιουργεί ατζέντα πρόσθεσε

ο κ. Ερτούγ υποστηρίζοντας ότι το πραγματικό θέμα που πρέπει να συζητηθεί είναι οι προσπάθειες της ε/κ πλευράς να καθυστερήσει την προσέλευσή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Δεν πρέπει να εισέλθουμε σε αυτό το παιχνίδι».

Τα Βαρώσια, σημείωσε, είναι ένα σημαντικό τμήμα μιας συνολικής λύσης και χωρίς αντίκρισμα και ως μοναδικό μέτρο εμπιστοσύνης να δώσει τα Βαρώσια, είναι μια λάθος προσέγγιση για την Τουρκία.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον ε/κ Τύπο ότι θα δοθούν στρατιωτικές βάσεις, αεροπορικές και ναυτικές, στην Ρωσική Ομοσπονδία, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη, είπε ότι την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μόσχα και στις επαφές που είχε με αρμόδιους, του είπαν ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Ο κ. Ερτούγ είπε ότι οι επαφές του στην Μόσχα την περασμένη εβδομάδα ήταν με αρμοδίους του ρωσικού ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι και η ε/κ πλευρά πραγματοποιεί συχνά επαφές στην ρωσική πρωτεύουσα. Στόχος του, πρόσθεσε, ήταν να μεταφέρει τις απόψεις της τ/κ πλευράς για το Κυπριακό, όπως κάνει και η ε/κ πλευρά. Η κάθε χώρα, είπε εννοώντας το ψευδοκράτος και την Κυπριακή Δημοκρατία, καθορίζει την πολιτική της ως προς το εθνικό της όφελος. Η δική τους πολιτική (της τ/κ πλευράς), ανέφερε, είναι ότι πρέπει να ληφθούν υπόψην οι διεθνείς ευαισθησίες, τα οφέλη της περιοχής και των μητέρων πατρίδων και την νοοτροπία του winwin στο νησί.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη πως η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, ο κ. Ερτούγ ανέφερε ότι τότε θα ήθελε να ρωτήσει γιατί δεν έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και προωθεί το θέμα των Βαρωσίων ως μια προϋπόθεση. «Περιμένουμε απάντηση σε αυτό. Δεν είναι προϋπόθεση να θες τα Βαρώσια χωρίς αντίκρισμα, χωρίς όρους, ως μια ένδειξη καλής χειρονομίας; Αυτοί που πρέπει να κάνουν μια πράξη καλής χειρονομίας είναι αυτοί».

Επανέλαβε δε ότι η τ/κ πλευρά είναι αυτή που έχει αποδεχθεί τα έγγραφα των ΗΕ και η ε/κ που έχει απορρίψει την λύση, είναι αυτή που πρέπει να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης.

Στο τέλος του μηνός, συνέχισε, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ θα έρθει στην Κύπρο και αναμένεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις για το πώς θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Η τ/κ πλευρά, είπε, έχει ξεκάθαρη θέση σε αυτό, ότι οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και είναι έτοιμη γι’ αυτό. Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, με το αιτιολογικό των οικονομικών δυσκολιών, έχουν σπρώξει την ημερομηνία των συνομιλιών ακόμη παραπέρα και η τελευταία αναφορά κάνει λόγο για τέλος Σεπτεμβρίου, το οποίο μετά άλλαξε και έγινε αρχές Οκτωβρίου, υποστηρίζοντας ότι οι δηλώσεις που γίνονται για το θέμα αυτό (από την ε/κ πλευρά) δημιουργούν αμφιβολίες (ως προς το πότε θα γίνει η έναρξη των διαπραγματεύσεων).

Κατά τον Οσμάν Ερτούγ πονοκέφαλο προκαλεί και το θέμα με τον διορισμό συνομιλητή, υποδεικνύοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα το συζητήσει σύντομα. «Γίνονται αχρείαστοι καβγάδες για το αν θα είναι ειδικός αντιπρόσωπος ή διαπραγματευτής. Το πιο σημαντικό είναι το άτομο που θα διορισθεί, τι αρμοδιότητες θα του δοθούν, τι θα κάνει και ποιον θα εκπροσωπεί».

Την τ/κ πλευρά, συνέχισε, εκπροσωπεί ο «πρόεδρος». «Ενώ στην ε/κ πλευρά, λέγεται ότι ο συνομιλητής δεν θα είναι μόνο στον ηγέτη απέναντι υπόλογος, αλλά στο Εθνικό Συμβούλιο, στην επιτροπή που θα δημιουργηθεί από το Συμβούλιο και επιπλέον έναντι των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Αυτός είναι ένας πολύ μπερδεμένος μηχανισμός». Τόνισε δε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεν πρέπει να αποκοπούν από την διαδικασία των συνομιλητών.

Ο κ. Ερτούγ αναφέρθηκε και στην ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ λέγοντας ότι η έκθεση έχει δοθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο θα λάβει την απόφαση και γίνονται οι αξιολογήσεις όπως είπε, του σχεδίου απόφασης.

Τέλος είπε ότι η επέτειος της 15ης Ιουλίου 1974 υπενθυμίζει τις πραγματικότητες της ιστορίας, όπως ανέφερε, και ποιος και πώς έφερε την Κύπρο σε αυτή την κατάσταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα