Εναρμόνιση νομοθεσίας για ενεργειακή απόδοση και ελεγκτικές υπηρεσίες

20:07 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στην εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενεργειακή απόδοση κατά την τελική χρήση και για τις σχετικές ελεγκτικές υπηρεσίες προέβη ομόφωνα σήμερα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, τροποποιώντας καταλλήλως την ισχύουσα νομοθεσία και εγκρίνοντας χωρίς καμμίαν ένσταση τους σχετικούς νομοθετικούς κανονισμούς.

Συγκεκριμένα, η Βουλή προχώρησε στην εναρμόνιση με την

Οδηγία 2006/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2006, καθορίζοντας ότι οι ενεργειακές υπηρεσίες, που παρέχονται για σκοπούς εξοικονόμησης ενέργειας, διενεργούνται μόνον από εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών που είναι ειδικευμένες και έχουν εξασφαλίσει άδεια από την αρμόδια Αρχή.

Επίσης, η νέα νομοθεσία καθορίζει ότι οι ενεργειακοί έλεγχοι διενεργούνται μόνον από ενεργειακούς ελεγκτές που έχουν εξασφαλίσει άδεια από την αρμόδια Αρχή, σύμφωνα με τις πρόνοιες των κανονισμών περί ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση και τις ενεργειακές υπηρεσίες (ενεργειακοί ελεγκτές).

Με την ψηφισθείσα σήμερα νομοθεσία, τροποποιείται η σχετική πρόνοια του βασικού νόμου, έτσι ώστε, στην απαίτηση για διαπιστευμένους ενεργειακούς ελεγκτές, ο όρος ”διαπιστευμένοι ενεργειακοί ελεγκτές” να αντικατασταθεί από τον όρο ”ειδικευμένοι ενεργειακοί ελεγκτές”, τροποποίηση η οποία κρίθηκε αναγκαία, καθώς η διαπίστευση είναι μία χρονοβόρα, περίπλοκη και δαπανηρή διαδικασία που, σύμφωνα με την πρακτική άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δεν ενδείκνυται για την περίπτωση των ενεργειακών ελεγκτών.

Με άλλη τροποποίηση του βασικού νόμου, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δύναται, με διάταγμα, να καθορίζει διαδικασίες, απαιτήσεις, κατευθύνσεις, μεθοδολογίες, κώδικες πρακτικής, καθώς και τεχνικά πρότυπα, με τα οποία θα πρέπει να συμμορφώνονται οι ενεργειακοί ελεγκτές και οι εταιρείες ενεργειακών υπηρεσιών σε σχέση με τη λειτουργία τους και την εκτέλεση του έργου τους.

Επίσης με διάταγμα, ο Υπουργός Εμπορίου δύναται να καθορίζει την αποζημίωση των μελών της Επιτροπής Ενεργειακών Ελεγκτών ανά συνεδρία.

Η εναρμονισμένη πλέον κυπριακή νομοθεσία προβλέπει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εκδίδει κανονισμούς για τη σύσταση Επιτροπής Ενεργειακών Ελεγκτών, για τον τρόπο λειτουργίας της, τις αρμοδιότητές της και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεών της.

Οι σχετικοί νομοθετικοί κανονισμοί, που εγκρίθηκαν χωρίς καμμίαν ένσταση σήμερα, ρυθμίζουν θέματα που σχετίζονται με τη διενέργεια ενεργειακών ελέγχων, μέσω των οποίων θα είναι δυνατό να προσδιορίζονται οι οικονομικά και ποσοτικά αποτελεσματικές δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας σε ένα ενεργειακό σύστημα.

Ειδικότερα, οι κανονισμοί ρυθμίζουν τις κατηγορίες ενεργειακών ελεγκτών, την έκταση εργασιών κάθε κατηγορίας και τα προσόντα που πρέπει να διαθέτουν για εγγραφή στο μητρώο και για απόκτηση άδειας σε κάθε κατηγορία.

Ρυθμίζονται, επίσης, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για έκδοση, ανανέωση και ανάκληση της άδειας ενερ

Keywords
Τυχαία Θέματα