Έκκληση Συλικιώτη σε ξενοδόχους να προσλαμβάνουν Κυπρίους

14:49 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση στους ξενοδόχους να προσλαμβάνουν Κυπρίους στο πλαίσιο της αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους τουρίστες απηύθυνε ο Υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΚΟΤ με θέμα την τουριστική πολιτική της Κυβέρνησης.

Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ακόμη ότι το 2012 σημειώθηκε αύξηση 11% στα έσοδα από τον τουρισμό σε σύγκριση με το 2011, ενώ στις αφίξεις τουριστών υπήρξε αύξηση 3% σε σύγκριση με αυτές του 2011, η οποία πιστώνεται στην αύξηση, κατά κύριο λόγο, του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία

κατά 42%.

Ανέφερε ακόμη ότι η απόφαση για επέκταση της περιόδου για ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, αναμένεται να αποφέρει μια επιπρόσθετη αύξηση 100.000 – 150.000 τουριστών και 120-170 εκ στα έσοδα.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η τουριστική βιομηχανία είναι ένα κρίσιμο κομμάτι, στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε γιατί μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικονομία μας, αλλά και γιατί αποτελεί μέρος της κουλτούρας μας. “Αυτή είναι μια πτυχή την οποία δεν πρέπει να παραμελούμε σε καμιά περίπτωση και συνδέεται και με σημαντικά ζητήματα όπως την απασχόληση Κυπρίων στον κλάδο, επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών κ.λπ. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους ξενοδόχους για εργοδότηση Κυπρίων στην τουριστική βιομηχανία”, είπε.

Ο κ. Συλικιώτης δήλωσε ότι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της κυπριακής κουλτούρας είναι η φιλοξενία, προσθέτοντας ότι η αποξένωση της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας από Κύπριους εργαζόμενους, αποστερεί από τους τουρίστες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να απολαύσουν την κυπριακή φιλοξενία, γεγονός που έχει άμεση επίπτωση στο επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους τουρίστες. “Αν μιλάμε λοιπόν για την ανάγκη αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους τουρίστες, θα πρέπει οι ξενοδόχοι να προσλαμβάνουν Κύπριους”, σημείωσε.

Σε ό, τι αφορά τα στοιχεία για το τουριστικό ρεύμα το 2012, ο κ. Συλικιώτης μίλησε για χρονιά που έληξε με ρεκόρ επιτυχιών, προσθέτοντας ότι σε μια δύσκολη οικονομική χρονιά για την Κύπρο, η τουριστική βιομηχανία όχι μόνο άντεξε, αλλά μας έδωσε γερές ανάσες. Σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται εφησυχασμός στην τουριστική βιομηχανία γιατί είναι μια καθαρά ανταγωνιστική βιομηχανία και πρέπει συνεχώς να γίνονται ενέργειες για προσέλκυση τουριστών από καινούριες αγορές ή και για κατάργηση υφιστάμενων.

Αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ΚΟΤ και τις προτεραιότητες που τέθηκαν με πρώτη την προώθηση του 5ετούς στρατηγικού σχεδίου του ΚΟΤ για τον τουρισμό, που ξεκίνησε το 2011, με κύριους άξονες τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Ο Υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη λειτουργία τεσσάρων γήπεδων γκολφ, στην έκδοση πολεοδομικών αδειών για τη δημιουργία τριών νέων τέτοιων γηπέδων, καθώς και στην έκδοση άδειας για αναβάθμιση ενός υφιστάμενου, στην κατασκευή μαρίνων με τον ελλιμενισμό των πρώτων σκαφών στη Λεμεσό να τοποθετείται μέσα στο Μάρτιο, καθώς και στις διαδικασίες για τις μαρίνες Λάρνακας και Αγίας Νάπας.

Ο κ. Συλικιώτης μίλησε ακόμη για τα μέτρα και τις δράσεις στον τομέα του θεματικού τουρισμού, με πρώτο την αναβάθμιση του συνεδριακού τουρισμού με την ανάληψη από αυτό το μήνα και για δύο χρόνια του ανακαινισμένου Συνεδριακού Κέντρου από τον ΚΟΤ, αλλά και στις ενέργειες που γίνονται για αναβάθμιση του ιατρικού, αθλητικού, καταδυτικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και του τουρισμού γάμων.

Αξιοποιήθηκαν, επίσης, κοινοτικά κονδύλια ύψους €16 εκ. σε διάφορα προγράμματα για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, παραχωρήθηκαν πολεοδομικά και άλλα οικονομικά κίνητρα προς τους ξενοδόχους, αλλά και σε κέντρα αναψυχής και συστάθηκαν έξι Περιφερειακές Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Συλικιώτης Κύπρος συμμετείχε σε πέραν των 600 διεθνών τουριστικών εκθέσεων, φιλοξένησε χιλιάδες μέλη της τουριστικής βιομηχανίας και ξένους δημοσιογράφους και προώθησε σειρά διαφημιστικών εκστρατειών.

Αναφέρθηκε επιπρόσθετα στην ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων στην Κύπρο για βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστών είτε με την εγκαινίαση νέων δρομολογίων από αερογραμμές χαμηλού κόστους όπως η Ryanair και η Easyjet, είτε με την επέκταση των δρομολογίων τους προς Κύπρο, όπως η Emirates και η Etihad.

Σε ό,τι αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι σταδιακά καταφέραμε το 2012 αυτή να επεκταθεί από την 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου.

“Ακόμη πιο σημαντική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προχθές, 5 Φεβρουαρίου, με την οποία η περίοδος για ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία θα επεκτείνεται από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Μια απόφαση που αναμένεται να αποφέρει μια επιπρόσθετη αύξηση 100.000 – 150.000 τουριστών από τη Ρωσία για το 2013 και σε έσοδα μια επιπρόσθετη αύξηση €120 -170 εκ.”, ανέφερε.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες για στήριξη, ενίσχυση και αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβάνονται επίσης η επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών για την περίοδο Φεβρουαρίου 2013 – Απριλίου 2014, στην οποία θα φοιτήσουν 31 άτομα, από τους οποίους οι 28 θα είναι ρωσόφωνοι και η διευκόλυνση θεωρήσεων εισόδου από χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

“Όπως η Ρωσία, έτσι και η Ουκρανία είναι μια αγορά με εξαιρετικές προοπτικές για διοχέτευση τουριστών στην Κύπρο. Αυτό το θέμα με την Ουκρανία ήταν από τις πρώτες επιδιώξεις που έθεσα και είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι μέσα στους λίγους μήνες που πέρασαν μπορέσαμε να φέρουμε αποτέλεσμα. Κάτι ανάλογο τώρα προωθούμε και για την Κίνα”, είπε ο κ. Συλικιώτης.

Αναφέρθηκε ακόμη στις εισηγήσεις που τέθηκαν από τον ίδιο κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε Ισραήλ, Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο για διαμόρφωση κοινών πακέτων με τους γείτονές μας για τουρίστες από μακρινούς προορισμούς, όπως την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Κορέα κ.λπ.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, σημαντικά βήματα έγιναν και για εκσυγχρονισμό του ΚΟΤ και αύξηση της αποδοτικότητάς του, όπως για παράδειγμα η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των γραφείων εξωτερικού, με στόχευση την προσέλκυση τουριστών από διαθέσιμες νέες αγορές.

Ο Υπουργός είπε ότι για το θέμα αυτό ο ΚΟΤ έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο και εξεταστεί σύντομα από το ΔΣ ώστε να εγκριθεί και να μπει σε εφαρμογή.

Keywords
Τυχαία Θέματα