Ελληνική ποίηση στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου

19:43 25/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Έξι αφίσες με ποιήματα Ελλήνων και φιλελλήνων ποιητών θα είναι αναρτημένα στα βαγόνια των συρμών του υπογείου σιδηροδρόμου του Λονδίνου από σήμερα και για έξι εβδομάδες, στο πλαίσιο των δράσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο με την ευκαιρία της άσκησης της προεδρίας της ΕΕ από τη Ελλάδα.

Φωτογραφία από αντίστοιχη πρωτοβουλία με Πολωνούς ποιητές
Οι συρμοί του λονδρέζικου ‘tube’ φιλοξενούν ήδη εδώ και 28 χρόνια

ποιήματα στο πλαίσιο της δράσης «Ποιήματα στον Υπόγειο». Για την ελληνική δράση επιλέχθηκαν αποσπάσματα ποιημάτων της Σαπφούς, του Πλάτωνα, της Ανύτης Τεγεάτιδος, του λόρδου Βύρωνα, του Τζον Κιτς, του Κωνσταντίνου Καβάφη, του Νίκου Γκάτσου και του Ιρλανδού Θίο Ντόργκαν.

Η δράση εγκαινιάστηκε με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο σπίτι του ποιητή Τζον Κιτς στο Λονδίνο, την οποία διοργάνωσε η Αμερικανίδα ποιήτρια Τζούντιθ Τσερνάικ, εκ των ιδρυτών του θεσμού Ποιήματα στον Υπόγειο, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Κατά την εκδήλωση απαγγέλθηκαν ποιήματα από τους Τζον Θεοχάρη, Πιρς Πλόουραϊτ, Σίσιλι Χέρμπερτ και Τζέραλντ Μπένσον, ενώ το κουαρτέτο εγχόρδων Apollo εκτέλεσε έργα των Θεοδωράκη και Χατζηδάκη.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο τιμώμενος ποιητής Θίο Ντόργκαν, ο οποίος απήγγειλε ποιήματά του εμπνευσμένα από την Ελλάδα και την ελληνική ποίηση, σχολιάζοντας ότι «η Ελλάδα είναι από εκείνα τα μέρη όπου αν δε νιώθεις σαν στο σπίτι σου, μάλλον έχεις κάποιο πρόβλημα».

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Έλληνας πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο Κωνσταντίνος Μπίκας και η πολιτιστική σύμβουλος της πρεσβείας Δρ. Βικτώρια Σολομωνίδου, η οποία με αφορμή τη συμμετοχή ξένων ποιητών στην ελληνική δράση έκανε λόγο για «οικουμενικό ελληνισμό»

Keywords
Τυχαία Θέματα