Φράγκος και Μαρκεζίνης "μήλον της έριδος" για τη Δεξιά

Του Θανάση Φουσκίδη, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Θέση μάχης έχουν λάβει ενόψει των διπλών καλπών του Μαΐου οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου και η «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» των Πολύδωρα-Ζώη. Αμφότεροι οι νεοδημοκρατικής προέλευσης κομματικοί σχηματισμοί έχουν στο στόχαστρό τους το κοινό της λεγόμενης αντιμνημονιακής Δεξιάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ηγεσίες των δύο κομμάτων ευθυγραμμίζονται ακόμη και στην αναζήτηση των

προσωπικοτήτων εκείνων που θα μπορούσαν να προσδώσουν κύρος στον προεκλογικό τους αγώνα για την Ευρωβουλή και θα αποτελούσαν πόλο έλξης για σημαντικό αριθμό

ψηφοφόρων, δεδομένης της εκτίμησης που χαίρουν σε ευρύ φάσμα της ελληνικής κοινωνίας. «Η μεταξύ τους διελκυστίνδα είναι εξαντλητική και εκτυλίσσεται σε όλα τα επίπεδα», λένε χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες τα όσα λαμβάνουν χώρα στα δύο εμπλεκόμενα μέρη. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Βύρων Πολύδωρας έχουν έρθει σε επαφή με τον διεθνούς φήμης διανοούμενο sir Βασίλειο Μαρκεζίνη, προκειμένου να τον πείσουν να συμμετάσχει στις ευρωλίστες τους. Οπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με τον καθηγητή από την εποχή της προεκλογικής μάχης για τις εθνικές εκλογές του 2012, οπότε (σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει τότε) και τον είχε προσεγγίσει για να του προσφέρει τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Εξάλλου, ο κ. Καμμένος είναι μεταξύ αυτών που θεωρούν τον κ. Μαρκεζίνη ως τον ιδανικότερο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, άποψη που φέρεται να ασπάζεται υπό συνθήκες ακόμη και ο κ. Τσίπρας, που έχει συνομιλήσει επανειλημμένως και εκ του σύνεγγυς μαζί του. «Επικοινωνούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και συζητούν ένα διευρυμένο δίκτυο θεμάτων», λένε με νόημα στα «Π» συνεργάτες του επικεφαλής των ΑΝ.ΕΛ.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ

Ωστόσο, συνομιλητής του γνωστού ακαδημαϊκού είναι από χρόνια και ο Βύρων Πολύδωρας, γεγονός που οι συνεργάτες του πρώην προέδρου της Βουλής φροντίζουν να υπενθυμίζουν συνεχώς. Μάλιστα, ο κ. Πολύδωρας ακόμη και την περίοδο που ανήκε ακόμη στους κόλπους της Ν.Δ. ήταν εκ των πλέον φανατικών υποστηρικτών του Βασίλειου Μαρκεζίνη, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί μεταξύ άλλων και για υπηρεσιακού πρωθυπουργού σε περιόδους πολιτικής κρίσης.

Οπως αποκάλυψε το «Secret» από την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της σύστασης του φορέα που ίδρυσε από κοινού με τον Χρήστο Ζώη, ο κ. Πολύδωρας άρχισε το «ψηστήρι» προς την πλευρά του καθηγητή, ώστε να ανταποκριθεί θετικά στο σενάριο να είναι εκείνος το βαρύ όνομα μέσω του οποίου ο νέος κομματικός σχηματισμός θα δώσει στίγμα στην παρθενική του εκλογική μάχη. Στην περίπτωση που ο κ. Μαρκεζίνης απορρίψει (για ακόμη μία φορά) το ενδεχόμενο να εμπλακεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την παρουσία του σε κάποια από τις αντιμνημονιακές εκδηλώσεις που ετοιμάζει η «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» ενόψει εκλογών.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

Εκτός από τον sir Βασίλειο Μαρκεζίνη, ο Πάνος Καμμένος και το δίδυμο Ζώη-Πολύδωρα εξετάζει σοβαρά και την περίπτωση του στρατηγού, επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ, Φραγκούλη Φράγκου. Ο τελευταίος έχει τακτικούς συνομιλητές στο σύνολο της ευρύτερης Κεντροδεξιάς, ενώ, με δεδομένη την απήχηση του προσώπου του στις μυστικές δημοσκοπήσεις, βολιδοσκοπήθηκε πριν από λίγο καιρό και από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά για τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Πικραμμένου απέρριψε τις προτάσεις να κατέβει στον στίβο των αυτοδιοικητικών εκλογών, διαμηνύοντας πως δεν ενδιαφέρεται για το σχετικό σενάριο. Ετσι, τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Πολύδωρας (και οι δύο συνομιλούν με τον στρατηγό) έριξαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο ενεργοποίησής του στην κάλπη των ευρωεκλογών, αφού κατά κοινή ομολογία θα ήταν μια άκρως θετική εξέλιξη για τα κομματικά τους επιτελεία, αλλά και μια προοπτική που πιθανώς θα συγκινούσε τον πρώην υπουργό. «Η Ευρωβουλή δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικής ενασχόλησης με την πολιτική, χωρίς τη φθορά και τις έριδες που χαρακτηρίζουν τον εγχώριο δημόσιο βίο», επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τα σχέδια των δύο αρχηγών.

Πάντως, ακόμη κι αν οι κ.κ. Μαρκεζίνης και Φράγκος έδειχναν ενδιαφέρον για μια θέση στο Στρασβούργο, άνθρωποι που ξέρουν να ερμηνεύουν τις σκέψεις και τις κινήσεις τους επιμένουν πως η αλλαγή στο σύστημα εκλογής των ευρωβουλευτών συνιστά ανασταλτικό παράγοντα για την πιθανή κάθοδό τους. «Δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία προσωπικής εκστρατείας με τους όρους που παίζεται στην Ελλάδα το παιχνίδι», υπογραμμίζουν οι εν λόγω κύκλοι.

«Πόλεμος» και στις αυτοδιοικητικές

Η κόντρα ΑΝ.ΕΛ.-«Ενωσης» επεκτείνεται στο μέτωπο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με επίκεντρο την παροχή στήριξης σε αντιμνημονιακούς κεντροδεξιούς υποψηφίους. Ενδεικτικό παράδειγμα, το χρίσμα που έδωσαν και τα δύο κόμματα στον «γαλάζιο» αντάρτη Απόστολο Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η αγωνία για τις κινήσεις του αντίπαλου στρατοπέδου ήταν έκδηλη. Βασικό

ζητούμενο ήταν ο ένας να προλάβει τον άλλο, με τους κ.κ. Πολύδωρα και Ζώη να βγαίνουν νικητές στην κούρσα, αφού ενήργησαν πιο γρήγορα, ανακοινώνοντας νωρίτερα ότι στηρίζουν το νυν περιφερειάρχη. Αντίθετα, βίους παράλληλους ακολουθούν στον Δήμο της Αθήνας τα δύο κόμματα, όπου οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατεβάζουν τον βουλευτή τους Βασίλη Καπερνάρο, ενώ η «Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό» στηρίζει τον Νικήτα Κακλαμάνη. Θολό είναι το τοπίο στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο φορέας του Πάνου Καμμένου βλέπει προς την πλευρά του Νίκου Νικολόπουλου (χωρίς να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις), με τον Βύρωνα Πολύδωρα και Χρήστο Ζώη να προσανατολίζονται προς... Περιστέρι μεριά και προς τον Ανδρέα Παχατουρίδη.

Keywords
Τυχαία Θέματα