Έλληνας, o νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία

07:04 10/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ένας Έλληνας, o κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) και του EDF, ανέλαβε από την 1η Ιουλίου και για-τα επόμενα δύο χρόνια, την προεδρία της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (International Disability Alliance IDA), οργάνωση που εκπροσωπεί ένα δισ. ατόμων με αναπηρία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2011.

Σε μία δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά περίοδο για τη χώρα

μας, το εθνικό αναπηρικό κίνημα είναι εκείνο που αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την εικόνα της Ελλάδας και να προχωρήσει κατ να παρουσιάσει μία άλλη εικόνα, παλεύοντας ταυτόχρονα για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρει ο νέος πρόεδρος της IDA κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης: «Μαζί με όλες ης οργανώσεις μέλη σε όλο τον κόσμο, n IDA εκπροσωπεί ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους με αναπηρία. Χάρη στη μοναδική σύνθεση της ως δίκτυο των σημαντικότερων διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ΑμεΑ κα των οικογενειών τους, n IDA είναι n πλέον αδιαμφισβήτητη φωνή των ατόμων με αναπηρία στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Η IDA αποτελεί τη φωνή όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή, όλων όσων αποκλείονται από πι λήψη αποφάσεων, από την πολιτική συμμετοχή.

Ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πρέπα όλα τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν φωνή κατά δυναμική παρουσία μέσω της IDA σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης κατέχει τα τελευταία 18 χρόνια τη θέση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), που αποτελεί το τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό όργανο του αναπηρικού κινήματος της Ελλάδας.

Από το 1999 είναι επίσης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, δηλαδή της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος.

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, εκπροσωπώντας την ΕΣΑμεΑ στην Ομάδα ΠΙ. Σε όλη του τη ζωή αγωνίζεται για την προώθηση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, αναλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις, μεταξύ των οποίων και οι παρακάτω:

Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (1986 – 1992), αιρετό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών (1996 2011), μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ένωσης Τυφλών (1996 1999, 2007 – 2011), αντιπρόεδρος της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (1999 2003), μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκών Κοινωνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (1999 – 2007), μέλος της Εθνικής Επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις και ομιλίες για θέματα αναπηρίας στη Βουλή των Ελλήνων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στον ΟΗΕ και σε άλλους πολιτικούς φορείς και Fora της Ελλάδας, της Ευρώπης και του Κ

Keywords
Τυχαία Θέματα