Oλα τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup

20:18 9/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ισπανία βρέθηκε και πάλι στη ‘γραμμή του πυρός’ των αγορών τη Δευτέρα καθώς οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντούνται για να δώσουν συνέχεια στα μέτρα που αποφασίστηκαν κατά η Σύνοδο Κορυφής τον τελευταίο μήνα για αντιμετώπιση της χρεωστικής κρίσης.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρώτο θέμα στην ατζέντα των Υπουργών Οικονομικών, η συνάντηση των οποίων άρχισε στις 18.00 ώρα Κύπρου, είναι πως θα βοηθήσουν τις τράπεζες

της Ισπανίας αφού η Σύνοδος που έλαβε χώρα στις 28 και 29 Ιουνίου υποσχέθηκε ότι θα δοθεί απευθείας βοήθεια μόλις συσταθεί ο η νέα εποπτική αρχή ευρωπαϊκών τραπεζών.

Αυτή η υπόσχεση προκάλεσε ισχυρή άνοδο στις παγκόσμιες αγορές καθώς μια απευθείας ένεση κονδυλίων στις τράπεζες θα σήμαινε ότι δεν θα προστεθεί κι άλλο χρεωστικό βάρος στους ώμους της ισπανικής Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη μεγάλο χρέος.

Ωστόσο, καθώς άρχισαν να διαφαίνονται αμφιβολίες ως προς το πώς και πότε θα εφαρμοστεί η συμφωνία, το κλίμα μετατράπηκε εκ νέου σε αρνητικό, με την εποπτική αρχή τραπεζών να μην αναμένεται να συσταθεί ως του χρόνου.

Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας σε δεκαετή ομόλογα σημείωσε άνοδο τη Δευτέρα φτάνοντας πάνω από το 7%, ενώ και η Ιταλία βρέθηκε υπό πίεση, κάτι που προκάλεσε νέα φημολογία ότι μπορεί να ακολουθήσουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και να ζητήσουν διάσωση.

Από την άλλη μεριά, η ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία είδε το κόστος δανεισμού της να μειώνεται, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν την ασφάλεια. Ακόμη και η Γαλλία είχε κάποιο κέρδος στον απόηχο της έντονης τοποθέτησης του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η χώρα χρειάζεται να μειώσει το χρέος της.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα κάνει ότι χρειάζεται για να διατηρήσει το κοινό νόμισμα, υποσχόμενος ότι «το ευρώ είναι εδώ για να μείνει» και υποβαθμίζοντας την υφιστάμενη αναταραχή των αγορών.

Σημειώνοντας τις πρόσφατες εντάσεις στις αγορές ο κ. Ντράγκι κάλεσε την ευρωζώνη να «προχωρήσει προς την κατεύθυνση περαιτέρω διαμοιρασμού της (εθνικής) κυριαρχίας στους δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς και οικονομικούς τομείς».

«Ολα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη συνάντηση … σήμερα να θέσει ένα τέρμα στις συζητήσεις τύπου ‘ένα βήμα μπροστά – δύο βήματα πίσω’ για την χρεωστική κρίση της ευρωζώνης», αναφέρουν αναλυτές της εταιρείας ING σε σημείωμα για τους πελάτες τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα