Ελλάδα: Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα 11,5 δισ

20:53 20/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χωρίς απόφαση για το πακέτο των μέτρων 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα,

του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα και του υπουργού Εργασίας Γ.Βρούτση. Η διαπραγμάτευση αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες με τη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετείται στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται σημειώνοντας ότι υπάρχει συμφωνία σε μεγάλο μέρος του πακέτου των μέτρων, με τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά να αφορούν όπως είπε κυρίως τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας «κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ελαχιστοποιήσουμε το κοινωνικό κόστος, ειδικά για τα χαμηλότερα στρώματα».

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,
ανέφερε ότι το κόμμα του «θα συμβάλει στην οριστικοποίηση και ψήφιση των μέτρων, γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική αυτή θα αποδώσει αποτελέσματα», ενώ πρόσθεσε ότι «όσο εγγυώμαστε την ψήφιση των μέτρων, άλλο τόσο εγγυώμαστε και το γεγονός ότι το πακέτο θα είναι το τελευταίο και δεν θα περιλαμβάνει οριζόντια μέτρα».

Όπως δημοσιοποίησε ο κ. Βενιζέλος έχουν κλείσει μέτρα ύψους «8,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα», σημειώνοντας ωστόσο ότι για τα υπόλοιπα μέτρα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, πρέπει να αυξηθεί η συμβολή της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους (φάρμακα, δημόσιες δαπάνες, άμυνα κ.λπ.) και κάλεσε τα υπουργεία να τεκμηριώσουν με τον καλύτερο τρόπο την περικοπή των δαπανών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να καταλήξουν τα μέτρα το συντομότερο δυνατό με διαπραγμάτευση, σημειώνοντας παράλληλα ότι η παράταση της εκκρεμότητας βλάπτει την ελληνική υπόθεση και πρόσθεσε ότι το θέμα πρέπει να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και τα μέτρα να έχουν ψηφιστεί προτού συνεδριάσει το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου. Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο εκφράζοντας την άποψη ότι «μπορεί να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε έσοδα».

Αιχμηρός απέναντι στην τρόικα εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Δεν έχει κλείσει τίποτε οριστικά. Όσοι βιάστηκαν να πουν ό,τι τα μέτρα έχουν αποφασιστεί, έχουν κάνει λάθος. Συνεχίζεται, όμως, η διαπραγμάτευση. Η Τρόικα πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει να καταλάβει ότι αυτή η κοινωνία έχει συγκεκριμένες αντοχές, όπως και η λειτουργία αυτής της κοινωνίας έχει τα όριά της».

Με απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι

————————————————————————
Την ίδια στιγμή ξεκινά μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση. Σήμερα, οι

Keywords
Τυχαία Θέματα