Ελλάδα: Η διακήρυξη της κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης

19:02 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανακοινώθηκε η διακήρυξη της νέας κυβέρνησης «Εθνικής Ευθύνης» της Ελλάδας, η οποία θα ορκιστεί σήμερα το απόγευμα, μετά και την ολοκλήρωση των διεργασιών μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτή (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ). Παράλληλα με την ανακοίνωση των ονομάτων της κυβέρνησης δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία τονίζεται ότι «η κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης που δημιουργείται με τη στήριξη των τριών κομμάτων (ΝΔ,

ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες και χρονικό ορίζοντα όπως ορίζει το Σύνταγμα».

Στόχος της κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης είναι σύμφωνα με την ανακοίνωση «να αντιμετωπίσει την κρίση, να ανοίξει το δρόμο της Ανάπτυξης και να αναθεωρήσει όρους της Δανειακής Σύμβασης (Μνημονίου), χωρίς να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ούτε την παραμονή της στο ευρώ. Και, ασφαλώς, χωρίς να αμφισβητήσει τους αυτονόητους στόχους μηδενισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος, ελέγχου του χρέους και εφαρμογής των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα» και «να δημιουργήσει τις συνθήκες για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση, καθώς κι από την ανάγκη εξάρτησης από δανειακές συμβάσεις στο μέλλον».

Σημειώνεται επίσης ότι «η νέα κυβέρνηση Εθνικής Ευθύνης θα είναι μικρότερη, με προοπτική να μειωθεί ακόμα περισσότερο, λειτουργική και επιτελικού χαρακτήρα.
Δεν θα αποτελείται από «φέουδα» κομματικών επιρροών, θα λειτουργεί ενιαία, θα στηρίζεται στη διαφάνεια, στις προγραμματικές συμφωνίες των κομμάτων που την στηρίζουν και στη στελέχωση όλου του διοικητικού μηχανισμού με αξιοκρατικά κριτήρια», ενώ όπως προστίθεται θα στηρίζεται στην «ευελιξία, ώστε επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρξουν να μην αναστέλλουν ούτε το έργο της ούτε τη συναίνεση που είναι απαραίτητη για τη συνέχιση του έργου της».

Η ανακοίνωση κλείνει σημειώνοντας ότι «με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και του Προεδρείου της Βουλής, θα αλλάξει ο Κανονισμός Λειτουργίας της, ώστε να προσαρμοστεί η άσκηση νομοθετικού έργου και ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος στις νέες συνθήκες των κυβερνήσεων συνεργασίας. Έτσι θα αναβαθμιστεί και ο ρόλος του Κοινοβουλίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα