Εκτός Ρωσίας μεταφέρθηκαν παράνομα 50 δισ. δολάρια!

10:57 20/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια μεταφέρθηκαν το 2012 εκτός Ρωσίας, παράνομα, και πέρα του 50% αυτού του ποσού μπορεί να ελέγχεται από μια ομάδα ανθρώπων, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ρωσική Κεντρική Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας Sergei Ignatyev επικαλέστηκε τα ευρήματα της μελέτης αυτής, τα οποία η τράπεζα ανακοίνωσε

ότι θα δημοσιεύσει αργότερα σήμερα.

«Μπορείτε να σχηματίσετε την εντύπωση ότι (οι μισοί από αυτούς) ελέγχονται από μια καλά οργανωμένη ομάδα ανθρώπων”, είπε ο κ. Ignatyev, σε συνέντευξη του στην καθημερινή εφημερίδα “Vedomosti”.

Ο κ. Ignatyev, ο οποίος πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί τον Ιούνιο, αρνήθηκε να προσδιορίσει ποια ομάδα είναι αυτή σε ερώτηση δημοσιογράφου στην Άνω Βουλή του κοινοβουλίου, όπου επρόκειτο να εκφωνήσει ομιλία.

Η μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας διαπιστώνει ότι 49 δισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 2,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ρωσίας, μεταφέρθηκαν παράνομα εκτός Ρωσίας το περασμένο έτος.

“Αυτά αφορούν πληρωμές για ναρκωτικά… ‘γκρίζες’ εισαγωγές’ … δωροδοκίες και μίζες σε αξιωματούχους (και) διευθυντές που έκαναν μεγάλης κλίμακας αγορές” είπε ο κ. Ignatyev στη “Vedomosti”.

Μπορεί να έγιναν με στόχο “την αποφυγή πληρωμής φόρου”, πρόσθεσε.

Από το συνολικό ποσό, η Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει ότι τα 14 δισ. δολάρια σχετίζονται με εμπορικές συναλλαγές, με το υπόλοιπο, που ανέρχεται στα 35,1 δισ. δολάρια, να αφορά “αμφίβολες” μεταφορές κεφαλαίων.

Το τελευταίο αντιπροσωπεύει το 60% των καθαρών εκροών κεφαλαίου του περασμένου έτους, που συνολικά ανήλθε στα 56,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η ανάλυση της Κεντρικής τράπεζας φαίνεται να είναι ένα κατηγορητήριο εναντίον του κρατικού καπιταλισμού του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον οποίο οι επικριτές του αναφέρουν ότι επέτρεψε να ευδοκιμήσει η κρατική διαφθορά σε τεράστια κλίμακα.

Σηματοδοτεί, επίσης, μια ασυνήθιστα ισχυρή παρέμβαση του κ. Ignatyev, ο οποίος κατά τη διάρκεια της 11ετούς θητείας του στην Κεντρική Τράπεζα είχε διατηρήσει γενικά χαμηλό προφίλ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την αυτονομία της τράπεζας, χωρίς να πιέζει για την πλήρη ανεξαρτησία πολιτικής, σύμφωνα με τα ισχύοντα στο δυτικό κόσμο.

Ο κ. Πούτιν αναμένεται να διορίσει το διάδοχο του κ. Ignatyev τον Μάρτιο, αλλά δεν ακόμη αποφασιστεί ποιος θα είναι.

Keywords
Τυχαία Θέματα