Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 20/2/2013

10:08 20/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο εντοπισμός όπλων και σφαιρών σε πλοίο της εταιρείας Ακγκιουνλέρ, η εκτεταμένη χρήση απαγορευμένων φαρμάκων στα κατεχόμενα, τα έξοδα του «δήμου» Λευκωσίας, η επίσημη παρουσίαση του υποψηφίου «δημάρχου» του ΡΤΚ, Καντρί Φελάχογλου, είναι μερικά από τα θέματα των πρωτοσέλιδων των πέντε τ/κ εφημερίδων σήμερα. Άλλα θέματα αφορούν την κατεχόμενη χερσόνησο Καρπασίας, η κόντρα Έρογλου – Κιουτσιούκ ενόψει του εκλογικού συνεδρίου του ΚΕΕ την ερχόμενη Κυριακή, «αστυνομικές» υποθέσεις στα κατεχόμενα, κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική)

με τίτλο «Από που έρχονταν και που πήγαιναν τα όπλα και οι σφαίρες» συνεχίζει και σήμερα να αναφέρεται στο πλοίο της εταιρείας Ακγκιουνλέρ που μετέφερε 41 φορτηγά και 100 επιβάτες, στο οποίο βρέθηκαν 9 ύποπτα φορτηγά που τελικά ανακαλύφθηκε ότι μετέφεραν όπλα και σφαίρες με τελικό προορισμό την Βαγδάτη του Ιράκ. Εκ μέρους της εταιρείες χθες εξέδωσε ανακοίνωση ο Ουνάλ Τσιαγινέρ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο παρασκήνιο της επίσκεψης του Τούρκου Αντιπροέδρου, Μπεσίρ Αταλάι στα κατεχόμενα και γράφει ότι δέχθηκε γραπτώς τα αιτήματα κατοίκων που συνάντηση στα Βαρώσια, τα οποία έδωσε στον Τούρκο «πρέσβη» στα κατεχόμενα για να εξετάσει. Αλλού γράφει για την επίσκεψη του υποψήφιου «δημάρχου» του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας για την κατεχόμενη Λευκωσία, Σουπχί Χιουντάογλου στα γραφεία της Αφρίκα.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» ( Φωνή του λαού) με τίτλο «Δηλητηριαζόμαστε με απαγορευμένα φάρμακα» γράφει ότι τα χημικά φάρμακα και τα συνθετικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στα κατεχόμενα αυξάνονται και στη γεωργία καταναλώνονται κάθε χρόνο 200.000 τόνοι από τα πρώτα και 25.000 τόνοι από τα δεύτερα. Αλλού αναφέρεται στην κόντρα Κιουτσιούκ – Έρογλου με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου, Μπεσίρ Αταλάι με τον «πρωθυπουργό» να κατηγορεί τον Τ/κ ηγέτη για αγνωμοσύνη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένας άντρας απείλησε τη γυναίκα που έδειρε να αποσύρει το παράπονό της από την «αστυνομία», λέγοντάς της ότι θα πέσει θύμα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Από την Καρπασία στην Λεύκα σκορπίστηκαν 4 εκ ΤΛ (1,8 εκ ευρώ περίπου)» αναφέρεται στο ποσό που ξόδεψε ο «δήμος» Λευκωσίας ως «βοήθεια προς αθλητικές ομάδες», όπου εκτός από τέτοιες ομάδες εντοπίστηκαν μεμονωμένα άτομα και ιδρύματα. Ολόκληρο το πρωτοσέλιδο καλύπτεται από ονομαστική λίστα που περιέχει και τα ποσά που δόθηκαν στον καθένα ή σε ίδρυμα ή σε ομάδα. Γράφει επίσης ότι αύριο θα δημοσιοποιήσει τα ποσά που ο κατεχόμενος δήμος ξόδεψε από το 2009 μέχρι το 2011 σε συνδέσμους και ενώσεις. Αλλού γράφει ότι ο παραιτηθείς «δήμαρχος», Τζεμάλ Μπουλούτογλουλαρι υπερασπίστηκε τα έξοδα του «δήμου» επί θητείας του σε υπεραγορές, εταιρείες λεωφορείων και αλλού, λέγοντας πως τα έκανε για να προσφέρει υπηρεσίες στον πολίτη.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Δεν είμαστε το ψυχοπαίδι» γράφει ότι θα θύματα της παραμέλησης στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας περιμένουν δρόμους, δουλειές και να τους δείξουν επιτέλους ενδιαφέρον. Σημειώνει ότι είναι η περιοχή με τους περισσότερους μετανάστες (έποικους) ενώ οι νέοι φεύγουν από κει και εγκαθίστανται στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Αλλού αναφέρεται στην έκπληξη γενεθλίων που ετοίμασε ο Σεϊτχάν Ντιντάρ για την αρραβωνιαστικιά του Σενάι που δουλεύει στις πρώτες βοήθειες με τη συμμετοχή 16 συναδέλφων της. Φόρεσαν όλοι μπλούζες που σχημάτιζαν με τα γράμματα στην κάθε μια «χρόνια πολλά αγάπη μου». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην υπόθεση ενός άντρα που επειδή δεν ανταποκρίθηκε η γυναίκα στα συναισθήματά του την απείλησε ότι θα τη σκοτώσει και μετά έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου της. Οδηγήθηκε χθες στο «δικαστήριο».

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Λευκωσία από την αρχή» αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στην παρουσίαση χθες από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα του υποψηφίου για τον «δήμο» Λευκωσίας, Καντρί Φελάχογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι θα κάνει την Λευκωσία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και πάλι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι μαθητές εξεγέρθηκαν όταν άκουσαν ότι οι τιμές των εισιτηρίων στο ιδιωτικοποιημένο παράνομο Ερτζιάν θα αυξηθούν κατά 125% λόγω «αύξησης του φόρου». Αλλού γράφει ότι ο επιχειρηματίας Τσαγινέρ σε ανακοίνωσή του για το θέμα της εξεύρεσης όπλων σε πλοίο της εταιρείας του αναφέρει ότι δεν φταίει η Ακγκιουνλέρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα