Έκθεση ΕΕ για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ

18:42 25/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αυξανόμενη απόκλιση των επιπέδων ανεργίας μεταξύ των κρατών μελών έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που επιθυμούν να μεταβούν σε άλλη χώρα για εργασία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, η κινητικότητα στο εσωτερικό της ΕΕ έχει ανακάμψει τα τελευταία έτη μετά από την πτώση που παρατηρήθηκε κατά την έναρξη της κρίσης. Οι εργαζόμενοι από τα ανατολικά και κεντρικά κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αποτελούν την πλειονότητα των μετακινούμενων σε άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά οι δεξιότητές τους

συχνά αξιοποιούνται μόνο εν μέρει: πολλοί από αυτούς είναι υπερειδικευμένοι για τις θέσεις στις οποίες απασχολούνται.

Ο αριθμός των εργαζόμενων που μετακινούνται από τα νότια προς τα βόρεια κράτη μέλη αυξάνεται γρηγορότερα αλλά από χαμηλότερη βάση. Η αναλογία των ατόμων με «σταθερές προθέσεις» να μεταναστεύουν κατά τους δώδεκα επόμενους μήνες έχει υπερδιπλασιαστεί, από 0,5 % σε 1,2 %, δηλαδή από 2 έως 5 εκατομμύρια, και είναι υψηλότερη στην Ελλάδα.

Η μεταναστευτική τάση μεταξύ των υπηκόων της ΕΕ έχει αυξηθεί, ιδίως στην Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, ενώ εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή στην Ισπανία ή την Ιταλία.

Προκειμένου να διευκολύνει την κινητικότητα των εργαζομένων μεταξύ των κρατών μελών, η Επιτροπή μεταρρυθμίζει το EURES, το πανευρωπαϊκό δίκτυο αναζήτησης εργασίας, ώστε να βοηθήσει άτομα που είναι έτοιμα να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα να εντοπίσουν πού υπάρχουν κατάλληλες θέσεις εργασίας και να βοηθήσει τους εργοδότες να εντοπίσουν κατάλληλα καταρτισμένους εργαζόμενους. Η Επιτροπή έχει επίσης προτείνει οδηγία για να διευκολύνει τους εργαζόμενους να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση.

Η Επιτροπή παροτρύνει όλα τα κράτη μέλη να ενεργοποιήσουν άμεσα τη δράση Εγγύηση για τη νεολαία, η οποία προτάθηκε από την Επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2013. Στο πλαίσιο της «Εγγύησης για τη νεολαία», θα πρέπει να παρασχεθεί στους νέους κάτω των 25 ετών που δεν μπορούν να βρουν ποιοτική θέση απασχόλησης η δυνατότητα πρακτικής άσκησης, μαθητείας ή περαιτέρω εκπαίδευσης εντός τεσσάρων μηνών από την αποφοίτησή τους από το σχολείο ή από την απώλεια μιας θέσης εργασίας.

Η Επιτροπή θα ξεκινήσει επίσης την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Μαθητεία, στη Λειψία στις 2 Ιουλίου, ώστε να φέρει σε επαφή τα ενδιαφερόμενα μέλη από κυβερνητικές αρχές, επιχειρησιακούς και κοινωνικούς εταίρους, ερευνητές και επαγγελματίες της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με τους εκπροσώπους των νέων. Θα συνενώσει τις υφιστάμενες δράσεις και θα προωθήσει τα οφέλη των επιτυχών συστημάτων μαθητείας, καθώς και τους τρόπους για την αξιοποίηση τους.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την επανένταξη, Λάζλο Αντόρ η κρίση του ευρώ έχει επιφέρει ύφεση με δύο καταβυθίσεις (double-dip recession) με ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα για τις «περιφερειακές» χώρες και τη νέα γενιά. Ωστόσο, όπως είπε, η τελευταία ανάλυση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματα της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης όσον αφορά τη συμβολή στην εξεύρεση ποιοτικής θέσης απασχόλησης για τους νέους.

«Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για όλα τα κράτη μέλη να καταστήσουν πραγματικότητα την «Εγγύηση για τη νεολαία» πριν από τα τέλη του 2013», κατέληξε ο Ούγγρος Επίτροπος.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα