Eυχή οι συνομιλίες να καταλήξουν σε αίσιο αποτέλεσμα εκφράζει ο Δημ. Κυθρέας

18:31 25/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ευχή η επανέναρξη νέας προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού να καταλήξει σε αίσιο αποτέλεσμα, εξέφρασε σήμερα ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς.

Κατά την εκφώνηση του επικήδειου στην κηδεία του Ανδρέα Πανταζή που δολοφονήθηκε από τους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974 στην Κυθρέα, ο κ. Καρεκλάς είπε: «Έχουν συμπληρωθεί σχεδόν 39 χρόνια από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και ακόμα θάβουμε

νεκρούς μακριά από τα αγαπημένα μας μέρη. Ο τόπος αυτός διψά για λευτεριά, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για ελεύθερη απόλαυση της ιδιωτικής περιουσίας αλλά και της κοινής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς».

Διερωτήθηκε «πόσο ακόμα θα περιμένουν οι Ελληνοκύπριοι», για να προσθέσει πως «δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για τις δυσκολίες, δεν παραγνωρίζουμε την επιμονή της Τουρκίας σε μια λύση που να εδράζεται στα κατοχικά δεδομένα».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «επιμένουμε πως η λύση είναι εφικτή αν αυτοί που επηρεάζουν τις τύχες των λαών περάσουν επιτέλους το μήνυμα στην Τουρκία ότι η λύση πρέπει να στηριχτεί σε κάποιες βασικές αρχές που πρέπει να χαρακτηρίζουν κάθε ευνομούμενη χώρα, μάλιστα που είναι κράτος-μέλος της ΕΕ».

«Περιμένουμε με αγωνία», είπε, «αλλά δεν απελπιζόμαστε, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε την οποιασδήποτε λύση που δεν θα έχει τα εχέγγυα μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης διευθέτησης».

Ο κ. Καρεκλάς είπε πως «θέλουμε λύση που να είναι συμβατή με το διεθνές και προπάντων με το ευρωπαϊκό δίκαιο, χωρίς ασφαλώς να παραγνωρίζουμε και την ανάγκη να γίνουν και κάποιοι έντιμοι συμβιβασμοί, και προσωρινές διευθετήσεις που θ’ αφορούν την πορεία μετάβασης από τη σημερινή ανώμαλη κατάσταση στη νέα κατόπιν λύσης».

Είπε ακόμα πως «εμείς θέλουμε μόνιμη ειρήνη εν δικαιοσύνη κι’ όχι απλά μπαλώματα», συμπληρώνοντας ότι «έτσι θα αναπαυθούν οριστικά και οι ψυχές των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας, όπως του Ανδρέα Πανταζή που κηδεύουμε σήμερα».

Αναφερόμενος στον Ανδρέα Πανταζή, ο κ. Καρεκλάς είπε: «Αγαπητέ μας Ανδρέα, ο Δήμος της ωραίας κωμόπολης της Κυθρέας που τόσο αγάπησες σου αποτίει φόρο τιμής, σε αποχαιρετά σήμερα και επίσημα, έστω και μετά από καθυστέρηση 39 χρόνων και σε βεβαιώνει ότι πάντοτε θα σε θυμόμαστε με αγάπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα