Εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ιατροσυμβουλίων, ζητούν βουλευτές της Επ. Θεσμών

17:30 22/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη νοικοκυρέματος και εκσυγχρονισμού στον τρόπο λειτουργίας των ιατροσυμβουλίων στην Κύπρο, με κύριο στόχο την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών, τόνισαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών έγινε αυτεπάγγελτη εξέταση του θεσμικού ρόλου των ιατροσυμβουλίων και του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη σύσταση και τη λειτουργία τους και την πιθανή ανάγκη

βελτίωσης του, έπειτα από πρόταση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Πανίκου Σταυριανού.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Σταυριανός είπε πως «έχει προκύψει από τη συζήτηση ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα και στον τρόπο που συγκαλούνται αυτά τα ιατροσυμβούλια», προσθέτοντας πως «υπάρχουν 26 ιατροσυμβούλια, τα οποία είναι διαφορετικών αιτημάτων από τα διάφορα Υπουργεία».
«Υπάρχει ανάγκη νοικοκυρέματος αυτών των ιατροσυμβουλίων. Η συζήτηση στην Επιτροπή έχει ξεκινήσει. Έχουν κατατεθεί οι απόψεις από τους διάφορους φορείς και από τα διάφορα Υπουργεία. Καταδεικνύεται η αμεσότητα λήψης αποφάσεων σε σχέση με τη διενέργεια ενός νοικοκυρέματος. Η δημιουργία νομοθεσίας και διόρθωσης της νομοθεσίας, αλλά και η δημιουργία κανονισμών, που να διέπουν αυτά τα ιατροσυμβούλια, για να μην εκτίθεται ούτε η πολιτεία και να πληρώνει οτιδήποτε αόριστα και χωρίς τεκμηρίωση, αλλά ούτε και ο πολίτης, ο οποίος να αδικείται μέσα από τις διαδικασίες τις υφιστάμενες», είπε ο κ. Σταυριανός.
Είπε πως «γι’ αυτό το λόγο έχουν δοθεί σαφέστατες οδηγίες τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στα υπόλοιπα Υπουργεία, όπως καταθέσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα τις όποιες παρατηρήσεις έχουν επί του θέματος», προσθέτοντας πως «θα αναμένουμε και θα παρακολουθούμε τη συζήτηση και θα επέμβουμε ως Επιτροπή Θεσμών στο να διορθώσουμε αυτό το πράγμα».
Ανέφερε πως «υπάρχει βούληση από όλα τα μέλη της Επιτροπής, για να διευθετηθεί αυτό το τεράστιο θέμα».
Ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Συλλούρης είπε πως «μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έχουμε, όταν τα κονδύλια μειώνονται περίπου κατά 2/3 δηλαδή παραμένουν στο 1/3 και ο καλύτερος τρόπος είναι η ενοποίηση των νομοθεσιών και των κανονισμών και η καλύτερη και η πιο αποδοτική λειτουργία και φυσικά ο έλεγχος, ώστε να εξυπηρετούνται παρ’ όλη την οικονομική κρίση οι συνάνθρωποι μας στα θέματα υγείας».
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού είπε πως «δυστυχώς η μέχρι σήμερα λειτουργία 29 τόσων ιατροσυμβουλίων δείχνει ότι δεν υπάρχει άμεση, αποτελεσματική, δίκαιη και αντικειμενική λειτουργία προς όλους τους πολίτες».
«Πάρα πολλά θέματα», είπε, «θα εξεταστούν σε σχέση με τη μέχρι τώρα λειτουργία των ιατροσυμβουλίων. Στόχος και σκοπός είναι να υπάρχει ισότιμη δίκαιη μεταχείριση προς όλους τους πολίτες».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου είπε «υπάρχει πληθώρα αριθμού ιατροσυμβουλίων, τα οποία έχουν σχέση με γιατρούς του δημοσίου, αλλά και με τη συμμετοχή ιδιωτών», συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται εκσυγχρονισμός της νομοθεσία, για να μπορέσουν να είναι πιο αποτελεσματικά και να προωθούν τον ρόλο που πρέπει να προωθούν για την εξυπηρέτηση των ασθενών».
Ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών αναμένουν ότι στην επόμενη συνεδρία θα κατατεθούν εκείνα, τα οποία έχουν ζητήσει, ώστε να δοθεί η ευκαιρία και στην Επιτροπή να συζητήσει και να καταλήξει σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα υποβοηθήσει την καλύτερη λειτουργία των ιατροσυμβουλίων τόσο των πρωτοβάθμιων όσο και των δευτεροβάθμιων

Keywords
Τυχαία Θέματα