Εκπρόσωπος: Η έγκριση από το Eurogroup μια ανακούφιση, αλλά δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς

16:54 13/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο από το Eurogroup είναι μια ανακούφιση, αλλά δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να συντηρήσει την άγονη αντιπαράθεση του ποιος φταίει για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην οικονομία και το αφήνει αυτό στη μνήμη και στην κρίση του λαού και στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής

που έχει διοριστεί για αυτό το θέμα.

Σημειώνοντας πως “η έγκριση της δανειακής σύμβασης για την Κύπρο, θέτει οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα από το 2011″, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως “η Κύπρος, για πρώτη φορά από το 2011 όταν αποκλείστηκε από τις αγορές, εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους της και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους”.

Η Κύπρος διασώθηκε από τον κίνδυνο χρεοκοπίας και διασφάλισε την παραμονή της στο ευρώ, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως “η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική εάν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα. Είναι σε όλους γνωστές οι συνθήκες του πώς φτάσαμε εδώ”, πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος είπε πως για την Κυβέρνηση τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και της σκληρής δουλειάς όλων μας, μηδενός εξαιρουμένου.
Διαβεβαίωσε πως με την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης, η Κυβέρνηση, ως η έχουσα την πρωταρχική ευθύνη, θα εφαρμόσει πιστά και αποτελεσματικά τη σύμβαση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας και είπε πως στις επόμενες μέρες, σε διήμερο Υπουργικό Συμβούλιο, η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων για ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οπως ανέφερε “σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια η Κυβέρνηση θα καλέσει όλα τα πολιτικά κόμματα, ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών, να συνδράμουν. Η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης ή οποιουδήποτε, αλλά είναι ευθύνη όλων μας και η κοινωνία αναμένει από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να είναι θετικές και εποικοδομητικές, για το κοινό καλό”.

Συνεχίζοντας, χαιρέτισε τοποθετήσεις που προέρχονται ακόμα και από κόμματα της αντιπολίτευσης, προς αυτή την κατεύθυνση, όπως αυτή του βουλευτή της ΕΔΕΚ Νίκου Νικολαΐδη και των Οικολόγων.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στείλει ήδη επιστολές σε Ευρωπαίους αξιωματούχος και ευρωπαϊκούς θεσμούς και ζήτησε έκτακτη βοήθεια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως “τα κόμματα έχουν ρόλο να διαδραματίσουν για την εκπλήρωση αυτού του στόχου και η Κυβέρνηση αναμένει τη θετική συνδρομή τους”.

Εξέφρασε στη συνέχεια ικανοποίηση για τα σχόλια που έκανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο αίτημα που Προέδρου Αναστασιάδη, ότι δηλαδή `είναι δίκαιο να σκεφθούμε αύξηση των διαρθρωτικών κονδυλίων για την Κύπροʼ και ότι έχει ιδέες τις οποίες θα παρουσιάσει σύντομα στα ευρωπαϊκά όργανα.

“Ανάλογες δηλώσεις είχαμε και από τον Επίτροπο Ολι Ρεν και θεωρούμε, έχοντας εκτιμήσει σωστά το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και όργανα, ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για μια αποτελεσματική διεκδίκηση πρόσθετων πόρων προς όφελος της οικονομίας”, ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα