Έκπληξη ΠΑΣΕΧΑ για την απόφαση του Γ. Εισαγγελέα για την Providencia

18:06 29/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Παγκυπριος Συνδεσμος Επενδυτών Χρηματοοικονομικών Αξιών (ΠΑΣΕΧΑ) με σημερινή ανακοίνωση του εκφράζει έκπληξη αλλά και έντονη ανησυχία για “τη σπουδή που επέδειξε” ο Γενικός Εισαγγελέας να αναστείλει ποινική δίωξη εναντίον όσων εμπλέκονται στην κλοπή της εταιρείας Providencia.

Όπως αναφέρει ο ΠΑΣΕΧΑ «σε μια περίοδο όπου καταβάλλονται προσπάθειες από όλους για ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδυτών ώστε να αναχαιτίσουμε τη κρίση,

η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα αποτελεί το λιγότερο πισώπλατη μαχαιριά».

«Διερωτόμαστε από πότε και με ποιά λογικά και νομικά επιχειρήματα η κλοπή μπορεί να περιοριστεί μόνο στα αστικά δικαστήρια; Είναι με αυτό τον τρόπο που ο Γενικός Εισαγγελέας προστατεύει τους επενδυτές;», προσθέτει.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με χθεσινή του ανακοίνωση, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι προέβη στην ενέργεια του αυτή μετά από τηλεφώνημα που έλαβε από δικηγόρο ενός εμπλεκομένου μέρους της υπόθεσης και ότι μετά από μελέτη του διαπίστωσε ότι η υπόθεση αυτή ήτο περίπλοκη και ότι για τα ίδια θέματα υπήρχαν εκκρεμείς αστικές υποθέσεις στα δικαστήρια».

«Η δήλωση αυτή προδιαγράφει την πολιτική και την πορεία την οποία φαίνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει», αναφέρει ο ΠΑΣΕΧΑ και προσθέτει :«Εν πρώτοις, η διαβεβαίωση ότι δεν θα δεχθεί από κανένα παρεμβάσεις έχει ανατραπεί με ένα απλό τηλεφώνημα ενός δικηγόρου».

Δεύτερο, συνεχίζει, «το επιχείρημα περί του περίπλοκού της υπόθεσης είναι το λιγότερο που μπορεί να λεχθεί μη σοβαρό και αστείο. Όλες οι υποθέσεις που εξετάζονται από το τμήμα οικονομικού εγκλήματος είναι οι γνωστές υποθέσεις του “λευκού περιλαίμιου”, που είναι υποθέσεις δύσκολες και περίπλοκες», όπως αναφέρει.

Αναφέρει, επίσης, ότι «όλες οι υποθέσεις που αφορούν την καταστροφή της οικονομίας της Κύπρου οι οποίες τώρα βρίσκονται υπό ανάκριση και διερεύνηση είναι τέτοιες περίπλοκες υποθέσεις και διερωτόμαστε ποια θα είναι η τύχη τους και η κατάληξη τους εάν ο νέος Γενικός Εισαγγελέας έχει τέτοια πολιτική και τέτοιες απόψεις».

Ο ΠΑΣΕΧΑ αναφέρει ακόμη ότι «το τρίτο επιχείρημα του Γενικού Εισαγγελέα, ότι για τα ίδια θέματα της υπόθεσης υπάρχουν εκκρεμείς αστικές διαδικασίες, είναι αντινομικό» και εξηγεί ότι «σε κανένα Νόμο δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια, αντιθέτως από ό,τι πληροφορούμαστε, αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ρητώς ορίζει ότι η έναρξη μιας αστικής διαδικασίας δεν εμποδίζει την έναρξη μιας ποινικής διαδικασίας για τα ίδια θέματα και ούτε ή έναρξη μιας ποινικής διαδικασίας εμποδίζει την έναρξη μιας ποινικής διαδικασίας».

«Εάν ο νέος Γενικός Εισαγγελέας έχει αυτές τις εσφαλμένες απόψεις διερωτόμαστε ειλικρινά πώς μπορεί να καταχωρηθούν ποινικές κατηγορίες εναντίον π.χ. του Ανδρέα Βγενόπουλου εάν αύριο ήθελε διαπιστωθεί μετά από τις ανακρίσεις, ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί η καταχώρηση τέτοιων κατηγοριών», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «η ενέργεια του νέου Γενικού Εισαγγελέα να αναστείλει την ποινική δίωξη αυτών που έκλεψαν την εταιρεία Providencia είναι πάρα πολύ σοβαρή και δεν πρέπει να μείνει απαρατήρητη».

«Μπορεί να αποτελέσει μια βόμβα στην όλη πολιτική και σε όλες τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης του για την αποκατάσταση του Νόμου και της ηθικής τάξης στην Κύπρο και για την παραδειγματική τιμωρία όλων των ενόχων που συνετέλεσαν στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου. Μπορεί ακόμη να αποτελέσει μια βόμβα στο όλο ποινικό σύστημα της Κύπρου και να ανοίξει του ασκούς του Αιόλου με καταστροφικές συνέπειες στην παρούσα αλλά και στις μελλοντικές γενιές», καταλήγει ο ΠΑΣΕΧΑ στην ανακοίνωση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα