“Εκκρεμές Μνημείο” για τους 13 πεσόντες στο Μαρί

10:43 13/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το 2ο Βραβείο στην πρόταση το «Εκκρεμές Μνημείο» έχουν αποσπάσει ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Σωκράτης Στρατής, μαζί με την Εικαστικό Μαρία Λοϊζίδου, σε συνεργασία με το AA&U For Architecture, Art and Urbanism, στον Αρχιτεκτονικό/Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τη Διαμόρφωση του Μνημειακού Χώρου στη Ναυτική Βάση Ευάγγελου Φλωράκη στο Μαρί.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου

αναφέρει ότι «η πρόταση κρίνει με δημιουργικό τρόπο διάφορα σημεία των όρων εντολής του διαγωνισμού και του ιδίου του αγωνοθέτη (Υπουργείο Άμυνας), τροφοδοτώντας μια διευρυμένη δημόσια συζήτηση για το ατύχημα στο Μαρί, το ρόλο της σύγχρονης διακυβέρνησης στην Κυπριακή Κοινωνία και ποιος θα μπορούσε να ήταν ο ρόλος της αρχιτεκτονικής».

Στο σκεπτικό της πρότασης σημειώνεται σε συντομία ότι το «Εκκρεμές Μνημείο» αναφέρεται στη σχέση μνημόνευσης των 13 θυμάτων της έκρηξης μέσα από την ενεργή εμπλοκή του χρήστη.

Αποκτά πολλαπλές εκφάνσεις για να προσκαλέσει διαφορετικών ειδών χρήστες αλλά και να διαμορφώσει δημιουργική κριτική για τη ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στον Κυπριακό χώρο απέναντι σε παρόμοιου είδους καταστροφικά γεγονότα.

Προτείνεται όπως διευρυνθεί η σημασία μνημόνευσης των δεκατριών θυμάτων της έκρηξης έτσι ώστε να συμπεριλάβει το θεσμό «Κυπριακή Δημοκρατία» και να σχολιάσει την αδυναμία του να διαχειριστεί την κατάσταση που κατέληξε στην πολύνεκρη έκρηξη και καταστροφή τόσο του τοπίου όσο και μέρους του νέου ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

Η «εκκρεμότητα» του μνημείου αναφέρεται στην ενδιάμεση κατάσταση που τοποθετείται η διαμόρφωση της πρότασης με βάση την ενεργοποίηση τριών αξόνων.

Ο πρώτος άξονας είναι μεταξύ των τοπίων κατοίκησης των δεκατριών θυμάτων πριν το θάνατο τους και του τραυματισμένου τοπίου της έκρηξης και ο δεύτερος μεταξύ του αστικού τοπίου/κυβερνητικών κτιρίων όπου προτείνεται να «σταθμεύει» το κινητό τμήμα του «Εκκρεμούς Μνημείου» και του φυσικού τοπίου στο Μαρί όπου διαμορφώνεται το σταθερό τμήμα του Μνημείου και φιλοξενεί το κινητό.

Ο τρίτος άξονας κινείται «μεταξύ της ζωής που προτείνεται να αναβιώσει στο χώρο της έκρηξης με καταλύτη την πρόταση και του κατεστραμμένου τοπίου».

Η αναβίωση βασίζεται πάνω στη μνήμη της αρχικής κατάστασης του φυσικού τοπίου πριν ακόμα τοποθετηθούν τα 98 εμπορευματοκιβώτια με τα εκρηκτικά.

Οι δυναμικές που δημιουργούνται με την παλινδρόμηση του «Εκκρεμούς Μνημείου» πάνω στους εν λόγω άξονες, ενεργοποιούν την εμπλοκή του χρήστη επιτρέποντας του να διαμορφώσει την προσωπική του εμπειρία και μνημόνευση μέσα από συνεχείς συσχετίσεις από επαλληλίες στοιχείων των πιο πάνω αξόνων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα