Εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής

10:12 21/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ευρισκόμενος στα κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, Τούρκος Υπουργός για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι, παρέστη σε αρκετές από αυτές, κατέθεσε θεμέλιους λίθους, εγκαινίασε έργα και είχε συναντήσεις με την ηγεσία του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, μεταξύ άλλων, ο κ. Αταλάι τέλεσε τα εγκαίνια του νέου κτιρίου του “τμήματος εθνικού αρχείου και ερευνών”, στην κατεχόμενη Κυρήνεια.

Στα εγκαίνια παρίσταντο επίσης, μεταξύ

άλλων, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, “υπουργοί” του ψευδοκράτους και ο Τούρκος “πρεσβευτής” στο ψευδοκράτος.

Στο κτίριο φυλάσσονται κάπου 10.000 μικροφίλμ εγγράφων για την Κύπρο τα οποία, μέχρι το 1971, βρίσκονταν σε αρχεία της Τουρκίας.

Φυλάσσονται επίσης δύο φύλλα της λεγόμενης επίσημης εφημερίδας του ψευδοκράτους, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές εφημερίδες, βιβλία στην ελληνική, τουρκική, οθωμανική, αραβική, αγγλική και περσική γλώσσα.

Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οργανωμένων συνόλων, χθες, κατατέθηκε και ο θεμέλιος λίθος του θεολογικού κολεγίου “Χαλά Σουλταν”.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο κ. Αταλάι, ο κ. Κιουτσιούκ, “υπουργοί” του ψευδοκράτους, ο αρχηγός του Κόμματος Ελευθερίας-Μεταρρύθμισης και άλλοι.

Στην τελετή δεν παρέστησαν τα κόμματα της “αντιπολίτευσης” σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανέγερση ενός έργου για το οποίο αντιτίθεται το κοινό, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ο κ. Αταλάι εγκαινίασε και το δρόμο Πραστειού Αμμοχώστου – Λευκονοίκου, μήκους 10 χιλιομέτρων, ο οποίος στοίχισε κάπου 8 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την Τουρκία.

Με αφορμή την επέτειο της εισβολής, ο κ. Ερογλου και η σύζυγός του παρέθεσαν δεξίωση από την οποία απουσίαζαν τα οινοπνευματώδη ποτά λόγω του ότι από χθες άρχισε η κινητή θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων, το ραμαζάνι.

Στη δεξίωση παρέστησαν και οι αντιπροσωπείες από την Τουρκία που βρίσκονται στα κατεχόμενα για να πανηγύρια της εισβολής.

Στη συνάντηση Ερογλου – Αταλάι, ο τελευταίος ισχυρίστηκε ότι η “απέναντι πλευρά”, υπονοώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ροκανίζει το χρόνο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, σε αντίθεση με την τουρκική πλευρά, η οποία, όπως ισχυρίσθηκε, “επιδεικνύει εποικοδομητική στάση”.

Σε μήνυμά του επίσης, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι η ανάπτυξη και ενδυνάμωση της “ΤΔΒΚ” και ότι, παρά την “εποικοδομητική στάση” του κ. Ερογλου, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δεν οδηγήθηκαν σε θετικό αποτέλεσμα λόγω της “αδιάλλακτης στάσης των Ελληνοκυπρίων”.

Μήνυμα με αφορμή την επέτειο της εισβολής έλαβε ο κ. Ερογλου και από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος χαρακτηρίζει το ψευδοκράτος ως “κράτος δικαίου” και σημειώνει ότι οι Τούρκοι είναι υπερήφανοί για το “δημοκρατικό καθεστώς της ΤΔΒΚ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα