Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των Τ. Ισαάκ και Σ. Σολωμού το τριήμερο 9 -11/8

13:46 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμή των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού διοργανώνει και φέτος η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» το τριήμερο 9, 10 & 11 Αυγούστου.

Μιλώντας στο πλαίσιο σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Σάββας Γεωργιάδης, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, είπε ότι οι φετινές εκδηλώσεις χωρίζονται σε δύο μέρη.

Το πρώτο μέρος, όπως είπε, αφορά τη διήμερη πορεία κατά μήκος της Νεκρής Ζώνης που θα γίνει από τους μοτοσικλετιστές το διήμερο 9 & 10 Αυγούστου.

Το δεύτερο μέρος,

πρόσθεσε, αφορά στην πορεία των μοτοσικλετιστών από τη Λευκωσία, τη Λεμεσό, την Πάφο, τη Λάρνακα και τα Κοκκινοχώρια προς το κοιμητήριο Παραλιμνίου, όπου οι συμμετέχοντας στην πορεία θα παραστούν στο τρισάγιο που θα γίνει στους τάφους των ΙσαάκΣολωμού.

Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» έχει συσταθεί από μια ανεξάρτητη ομάδα νέων ανθρώπων από το 2008, έχοντας ως βασικό στόχο «τη διατήρηση της μνήμης της θυσίας των ΙσαάκΣολωμού και την ανάδειξη στην κοινωνία μας των μηνυμάτων που πηγάζουν μέσα από τη θυσία δύο συνανθρώπων μας».

Επιπλέον, συνέχισε, «στοχεύει στη συνέχιση του θεσμού της πορείας των μοτοσικλετιστών ως συμβολικού μέσου διεκδίκησης του δικαιώματός μας στη ζωή και στο σεβασμό της ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, τα οποία στερούμαστε στην Κύπρο λόγω της τουρκικής εισβολής και κατοχής της πατρώας γης».

Όπως είπε, «αποκορύφωμα των πορειών των μοτοσικλετιστων αποτέλεσε η αντικατοχική πορεία που διοργανώθηκε το 1996. Κύπριοι και ξένοι μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν από το Βερολίνο με στόχο να τερματίσουν στην Κερύνεια. Με την απαγόρευση από τις κατοχικές αρχές της ελεύθερης πρόσβασης προς την κατεχόμενη Κερύνεια, οι μοτοσυκλετιστές διαδήλωσαν σε διάφορα σημεία όπως στο Σοπάζ και στη Δερύνεια».

«Ο τουρκικός στρατός έδειξε για μια ακόμη φορά το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό του, δολοφονώντας άνανδρα τον Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού. Μετά τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού το κίνημα των μοτοσικλετιστών εξασθένησε αλλά δεν εξαφανίστηκε», συμπλήρωσε.

Σημείωσε ότι «η νεολαία και η κοινωνία μας γενικότερα έχoυν ανάγκη από το σύστημα αρχών και αξίων που μας δίδαξαν οι δύο ήρωες. Πιστεύουμε ότι αποτελεί καθήκον όλων όπως η μνήμη των ηρώων μας και τα μηνύματα του αλτρουισμού, του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους, να τιμώνται με σοβαρότητα, σεβασμό και υπευθυνότητα, μακριά από οποιεσδήποτε εθνικιστικές εξάρσεις και σκοπιμότητες».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι όσοι συμμετέχουν στην πορεία των μοτοσυκλετιστών θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν προστατευτικό κράνος και τη φανέλα που θα διανέμεται στους χώρους συγκεντρώσεως, ενώ απαγορεύονται φανέλες οργανώσεων, ποδοσφαιρικών ομάδων, στρατιωτικών σωμάτων, κλπ.

«Με τον τρόπο αυτό», είπε, « αποδεικνύουνε ότι δεν κάνουμε οποιεσδήποτε διακρίσεις. Εξάλλου», επεσήμανε, «κομματικές, οπαδικές ή άλλες διακρίσεις δεν έχουν καμία θέση στην προσφορά τιμής για τη μνήμη των ηρώων μας και στον αγώνα για αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας».

Επίσης, είπε, «κατά την παρουσία μας στο κοιμητήριο Παραλιμνίου και στην εκδήλωση που θα διοργανώσουμε δε θα φωνακτούν οποιαδήποτε συνθήματα».

Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με κόμματα, κομματικές νεολαίες, φοιτητικές οργανώσεις, ποδοσφαιρικές ομάδες, συνδέσμους φιλάθλων ή οποιεσδήποτε άλλες οργανώσεις και δεν συνεργάστηκε με κάποια άλλη οντότητα ή πρωτοβουλία για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων της.

«Στις εκδηλώσεις μας είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να τηρηθούν οι οδηγίες που προαναφέραμε έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των εκδηλώσεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε ενέργειες που είναι δυνατόν να σπιλώσουν τη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα