Ο Δήμος Αραδίππου συμμετέχει σε τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα

12:27 26/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε τέσσερα ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με την πρόληψη και διαχείριση φυσικών κινδύνων, την κοινωνική ένταξη και ενεργοποίηση των νέων για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας, την περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων και την πολιτική υποχρέωση που αναλαμβάνουν οι νησιωτικές αρχές για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για το έτος 2020, συμμετέχει ο Δήμος Αραδίππου.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ

ο Δήμαρχος Αραδίππου Βαγγέλης Ευαγγελίδης δήλωσε πως «τα ευρωπαϊκά προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα στους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να μετεξελιχθούν σε αποτελεσματικούς και αποδοτικούς θεσμούς, ικανούς να ανταποκρίνονται µε επάρκεια στις ανάγκες της εποχής μας. Προς επίτευξη του στόχου αυτού, αλλά και της συνεχούς βελτίωσης της ποιότητας ζωής και των υπηρεσιών προς τους δημότες μας, ο Δήμος Αραδίππου συμμετέχει σήμερα σε τέσσερα προγράμματα, συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ένα από τα προγράμματα αυτά είναι το έργο «Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Κινδύνων στις Χωρικές Ενότητες Δήμου Ηρακλείου, Περιφ/κής Ενότητας Σάμου, Δήμου Αραδίππου και Επαρχίας Πάφου» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 και στοχεύει στη βελτίωση της αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων και καταστροφών, στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αρμόδιων Αρχών και στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα ζητήματα των φυσικών καταστροφών».

Ο Δήμος Αραδίππου, συνέχισε ο κ. Ευαγγελίδης, σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση «Φάρος», συμμετέχει στο πρόγραμμα «Κοινωνική Ένταξη και ενεργοποίηση των νέων για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας». Οι ομάδες – στόχοι του προγράμματος είναι οι άνεργοι, οι νέοι που έχουν εγκαταλείψει πρόωρα το σχολείο, τα άτομα που είτε εκδηλώνουν αντικοινωνική συμπεριφορά είτε είναι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών και οι μονογονιοί».

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως «σκοπός του προγράμματος είναι η άμβλυνση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού, η διασφάλιση των κατάλληλων προϋποθέσεων και μηχανισμών πρόσβασης στην αγορά εργασίας και η ενσωμάτωση των προαναφερθέντων κοινωνικών ομάδων στο κοινωνικό σύνολο. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2015».

Αναφορικά με το τρίτο Συγχρηματοδοτούμενο Εργο στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Αραδίππου είναι η «Περιβαλλοντική Διαχείριση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων» το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007 – 2013.

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα αυτό «αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων, στοχεύοντας στην επίλυση μεγάλου μέρους του προβλήματος των κτηνοτροφικών αποβλήτων που απασχολεί τόσο τους δημότες, όσο και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους. Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2013.»

Ο Δήμαρχος Αραδίππου είπε επίσης ότι “συμμετέχουμε και στο ‘Σύμφωνο των Νησιών’ που είναι «ένα δεσμευτικό έγγραφο με το οποίο οι νησιωτικές αρχές αναλαμβάνουν πολιτική υποχρέωση που βοηθά στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας που έχει θέσει η ΕΕ για το έτος 2020. Σε αυτό το πλαίσιο εκπονήθηκε Ενεργειακό Σχέδιο Δράσης, εντός του οποίου επετεύχθησαν μεταξύ άλλων η συγχρηματοδότηση δύο ενεργειακών ανακαινίσεων κατοικιών με χαμηλά εισοδήματα (ELIHMED) και η συμμετοχή του Δήμου μαζί με δεκαπέντε Τοπικές Αρχές από την Κύπρο, σε ένα μεγάλο πιλοτικό έργο για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού. Η επιτυχία του εν λόγω έργου, ενδέχεται να επιφέρει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά και των ετήσιων δαπανών του Δήμου για τον οδικό φωτισμό», είπε.

Ο κ. Ευαγγελίδης ανέφερε ότι στόχος του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου είναι «η βελτίωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους δημότες μας σε όλα τα επίπεδα. Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος μας, μας επιβάλλει να κινητοποιηθούμε ως Τοπική Αρχή και ως κοινωνία προς κάθε κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ακόμη και πιστεύω ότι με προσεκτικά βήματα, σκληρή και ομαδική δουλειά θα τα καταφέρουμε», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα