Εκδηλώσεις για την Ευρωπαική Εβδομάδα Κινητικότητας 2012

15:03 17/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μικρών και μεγάλων πόλεων ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν στις 22 Σεπτεμβρίου δεκάδες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που προάγουν τα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς και περιορίζουν τη χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου.

Οι δραστηριότητες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της 11ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2012,

όπου φέτος στο επίκεντρο βρίσκεται η δράση «Πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση», η οποία έχει ως στόχο να βελτιώσει την ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών παραγόντων στη διαδικασία σχεδιασμού.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, καθώς οι συνέπειες από την κυκλοφορία των μηχανοκίνητων οχημάτων γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές στις αστικές περιοχές, πολλές πόλεις συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται φιλόδοξες στρατηγικές για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη συμφόρηση, τις υψηλότερες εκπομπές καυσαερίων και τα οδικά ατυχήματα. Η διαθεσιμότητα δημοσίων συγκοινωνιών έχει επίσης κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς, για παράδειγμα, τα άτομα που ζουν σε περιοχές με χαμηλά ενοίκια μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για μεταβούν στην εργασία τους.

Η κατάστρωση σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας σε στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία των πόλεων και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε τοπικό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας προσφέρει την ευκαιρία κατάστρωσης και βελτίωσης των εν λόγω σχεδίων μέσω συσκέψεων και συζητήσεων και με την επίδειξη και δοκιμή νέων λύσεων. Δίνει επίσης την ευκαιρία σε τοπικές Αρχές να καθιερώσουν και να εφαρμόσουν μέτρα που ενθαρρύνουν τη χρήση του ποδηλάτου, την πεζοπορία καθώς και την των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για θέματα περιβάλλοντος Janez Potočnik, ο σχεδιασμός της βιώσιμης αστικής κινητικότητας αποτελεί ένα μέσον για την επίτευξη ισορροπίας μεταξύ της ανάπτυξης των μεταφορών, της βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και της ικανοποίησης του αισθήματος περί κοινωνικής δικαιοσύνης. «Ο καλύτερος σχεδιασμός μπορεί να συμβάλει στο να βελτιωθεί η κινητικότητα στις πόλεις και η ποιότητα του αέρα, στον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, στη μείωση του θορύβου και στο να γίνει πιο υγιεινό το αστικό περιβάλλον», προσθέτοντας ότι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα μεταφορών θα βοηθήσει στην βελτίωση της κινητικότητας, μειώνοντας παράλληλα τη ρύπανση και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο κ. Potočnik θα εγκαινιάσει επίσημα την έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στις 18 Σεπτεμβρίου 2012, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Βιώσιμα δίτροχα» που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επιτροπή μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα οργανώσει το απόγευμα συζήτηση, στην οποία οι αρμόδιοι φορείς των πόλεων και το κοινό θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Οι πόλεις που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

Keywords
Τυχαία Θέματα