Ειρήνη Χαραλαμπίδου: “Ας μη μας προκαλεί περισσότερο ο Βγενόπουλος”

13:41 9/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας με αναδοχή από το κυπριακό κράτος ήταν μια προσπάθεια σωτηρίας της Λαϊκής από τα όσα κακώς είχαν διαδραματιστεί στην Τράπεζα περιλαμβανομένων και των υψηλού κινδύνου δανείων που δόθηκαν, δήλωσε στη Βουλή η βουλευτής του ΑΚΕΛ

Ειρήνη Χαραλαμπίδου, καλώντας τον Ανδρέα Βγενόπουλο να πάψει να προκαλεί.

Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «τα τεράστια και προβληματικά δάνεια στην Λαϊκή Τράπεζα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με την Marfin Investment Group (MIG) και όλα αυτά τα δάνεια προϋπήρχαν της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής Τράπεζας».

Όπως έχει δημοσιοποιηθεί, συνέχισε, «είναι η ίδια η Λαϊκή Τράπεζα υπό τη διοίκηση του κ. Μπουλούτα, στενού συνεργάτη του κ. Βγενόπουλου και στελέχους σήμερα της MIG, που ουσιαστικά τον Νοέμβριο του 2011 είχε ζητήσει κρατική στήριξη ύψους 1-1,5 δισ και σημείωναν, μάλιστα, σε σχετική επιστολή τους προς το Υπουργείο Οικονομικών ότι αν ως αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας το κράτος αποκτούσε πέραν του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, τότε θα ήταν και πολύ λογικό να διορίζει τα πλείστα μέλη του ΔΣ και να ασκεί έλεγχο, σεβόμενο τα συμφέροντα της μειοψηφίας».

«Να θυμίσω ότι οι μέτοχοι είχαν το πρώτο δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Βγενόπουλος τολμά σήμερα να διασύρει την ΚΔ σε διεθνή δικαστήρια με ένα αιτιολογικό περί μη δίκαιης μεταχείρισης ή λιγότερο ευνοϊκής μεταχείρισης ή και απαλλοτρίωσης, ενώ ουσιαστικά η αύξηση του κεφαλαίου με αναδοχή από το κυπριακό κράτος ήταν κάτι που η από αυτόν καθοδηγούμενη διοίκηση της Λαϊκής είχε ζητήσει και ο μεγαλομέτοχος της MIG και της Λαϊκής, η Dubai Financial, ενέκρινε».

«Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει για λόγους δημοσίου συμφέροντος ως προσπάθεια σωτηρίας της Λαϊκής και του τραπεζικού συστήματος ευρύτερα, από τα όσα κακώς είχαν διαδραματιστεί στη Λαϊκή περιλαμβανομένων και των υψηλού κινδύνου δανείων που δόθηκαν» συμπλήρωσε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

«Δεν είναι οι ίδιοι που διοικούσαν για αρκετά χρόνια και έπαιρναν καθοριστικές αποφάσεις; Γι’ αυτό, ας μη μας προκαλεί περισσότερο ο κ. Βγενόπουλος. Άλλωστε με τόσα δάνεια που έχει παραχωρήσει σε μονές είμαι σίγουρη ότι θα έχει ήδη εξασφαλίσει και άφεση αμαρτιών», είπε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα