Εγκρίθηκε αναθεωρημένος προϋπολογισμός ΚΟΤ για το 2012 στα 62.4 εκ ευρώ

23:02 22/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μειωμένες κατά πέντε περίπου εκατομμύρια ευρώ είναι οι προβλεπόμενες δαπάνες του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) για το έτος 2012, σύμφωνα με το αναθεωρημένο κείμενο του ετήσιου προϋπολογισμού του, ο οποίος ομόφωνα εγκρίθηκε απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ για το 2012, όπως αρχικά κατατέθηκε στη Βουλή,

προέβλεπε συνολικές δαπάνες 67.299.768 ευρώ και συνολικά έσοδα του ίδιου ύψους, όμως οι δαπάνες μειώθηκαν στα 62.352.405 ευρώ, με απόφαση της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για ενσωμάτωση, πέραν της μείωσης της κρατικής χορηγίας προς τον ΚΟΤ, των νομοθετικών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικής λιτότητας, τα οποία κοινοποιήθηκαν στους επηρεαζόμενους οργανισμούς με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών, ημερομηνίας 18 Ιανουαρίου 2012.

Πριν την τελική ψηφοφορία, η Ολομέλεια απέρριψε τρεις τροπολογίες του ΔΗΣΥ για δεσμεύσεις (σημειώσεις) κονδυλίων 24 περίπου εκατομμυρίων ευρώ για λοιπές διοικητικές δαπάνες και για προβολή και δημοσιότητα, με 23 ψήφους από βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, ενώ 21 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και ο βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας τάχθηκαν υπέρ. Δεν υπήρξαν αποχές.

Επίσης κατά πλειοψηφία (43 ψήφων έναντι 1), η Ολομέλεια απέρριψε δύο τροπολογίες του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών για δεσμεύσεις (σημειώσεις) αποζημιώσεων, αμοιβών και άλλων ωφελημάτων του Προέδρου και Μελών Διοικητικού Συμβουλίου ΚΟΤ και για δαπάνες μεταφορικών και συντηρήσεως συνολικού ποσού 69.000 ευρώ.

Τα έσοδα του ΚΟΤ για το 2012 αναμένεται ότι θα προέλθουν κυρίως από την κρατική χορηγία, τη διαχείριση υποστατικών του οργανισμού, τα δικαιώματα χορήγησης αδειών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και εξασκήσεως τουριστικών επαγγελμάτων και από άλλες πηγές.

Οι συνολικές δαπάνες του ΚΟΤ αφορούν κυρίως αποδοχές προσωπικού, αποζημιώσεις, αμοιβές και άλλα ωφελήματα, προβολή και δημοσιότητα, οργάνωση και ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος και λοιπές διοικητικές δαπάνες.

Για την περίοδο Ιανουάριου – Αυγούστου 2011 τα έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία υπολογίστηκαν στα 1.218.400 ευρώ, καθώς και οι αφίξεις τουριστών (1.669.883 περιηγητές) αυξήθηκαν κατά 16% και 12,2%, αντίστοιχα, σε σχέση με τα έσοδα και τις αφίξεις της αντίστοιχης περιόδου του έτους 2010.

Οσον αφορά τις προοπτικές για το 2012, αναμένεται συνέχιση της θετικής πορείας που ακολούθησε η τουριστική βιομηχανία κατά το 2011 και κατά τη νέα χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι ο ΚΟΤ θα έχει στη διάθεσή του όλα τα αναγκαία εργαλεία και τις πιστώσεις για επίτευξη των στόχων του, όπως αυτοί καθορίζονται στη νέα Στρατηγική Τουρισμού 2011-2015, οι οποίοι αφορούν κυρίως την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα