Έγκριση από τη Βουλή 4 μνημονιακών νομοσχεδίων

22:11 18/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε σε νόμους σήμερα το απόγευμα άλλα τέσσερα μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά για την Άμυνα, την επιβολή ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος και την αύξηση των φόρων κατανάλωσης, η οποία θα μπορεί να γίνεται με έγκριση της Βουλής και όχι

με διατάγματα του υπουργού Οικονομικών.

Ο περί φορολογίας εισοδήματος τροποποιητικός νόμος, με τον οποίο αυξάνεται ο συντελεστής εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5%, ψηφίσθηκε από 46 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ), ενώ δυο Βουλευτές (Ζαχαρίας Κουλίας της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου και Νίκος Κουτσού του ΕΥΡΩΚΟ) τάχθηκαν εναντίον και υπήρξαν έξι αποχές (ΚΣ ΕΔΕΚ και Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών).

Η ΕΔΕΚ τάχθηκε υπέρ των άλλων δύο νομοσχεδίων και έτσι η αύξηση του συντελεστή της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας από 15% σε 30%, όσον αφορά ποσό τόκου που λαμβάνεται, ή πιστώνεται, ή λογίζεται ότι λαμβάνεται ή πιστώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, υπερψηφίσθηκε από 53 Βουλευτές (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Δημήτρης Συλλούρης του ΕΥΡΩΚΟ), ενώ οι κύριοι Κουλίας και Κουτσού καταψήφισαν και ο κ. Περδίκης τήρησε αποχή.

Με την ίδια περίπου καταμέτρηση ψήφων (52 ήσαν υπέρ, λόγω αποχώρησης του κ. Συλλούρη, 2 εναντίον και 1 αποχή) εγκρίθηκε και η τρίτη νομοθεσία που προβλέπει την τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί επιβολής ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος, έτσι ώστε ο συντελεστής του ειδικού φόρου να αυξηθεί από το 0,11% στο 0,15%. Πριν την τελική ψηφοφορία, εγκρίθηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ για προσθήκη πρόνοιας έναρξης ισχύος από 1ης Ιανουαρίου 2013 της αύξησης αυτής.
Τα νομοσχέδια αυτά, όπως είχε αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών στην εισηγητική του έκθεση, κατατέθηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο υλοποίησης της απόφασης του Eurogroup, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί εκτάκτου εισφοράς για την Άμυνα της Δημοκρατίας, όπως ίσχυε έως σήμερα, πρόσωπα που είναι κάτοικοι στη Δημοκρατία καταβάλλουν έκτακτη εισφορά για μερίσματα που λαμβάνονται, ή λογίζεται ότι λαμβάνονται, σύμφωνα και με τις επιφυλάξεις που θέτει το σχετικό άρθρο του νόμου αυτού, σε ποσοστό 20% στο ποσό του μερίσματος μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 και σε ποσοστό 17%, όπως θα ίσχυε από 1η Ιανουαρίου 2014. Επίσης για ποσό τόκου που λαμβάνεται ή πιστώνεται σε ποσοστό 15% επί του ποσού των τόκων.

Με τη σημερινή τροποποίηση, όπως ψηφίσθηκε από τη Βουλή, η έκτακτη εισφορά σε τόκους αυξάνεται σε ποσοστό 30%, διατηρώντας όμως τις επιφυλάξεις που θέτει το άρθρο 3 (2) (α) του νόμου αυτού, αναφορικά με μερίσματα που λαμβάνονται ή λογίζεται ότι λαμβάνονται και διατηρώντας το δικαίωμα επιστροφής της παρακρατηθείσας έκτακτης εισφοράς επί των τόκων πέραν του ποσού που αντιστοιχεί στο 3%, στην περίπτωση ατόμου του οποίου το συνολικό ετήσιο εισόδημα, περιλαμβανομένων και των τόκων, δεν υπερβαίνει το ποσό των 12 χιλιάδων ευρώ ετησίως.

Επίσης, διατηρείται η έκτακτη εισφορά στο μειωμένο ποσοστό 3% για κάθε άτομο που είναι κάτοικος στη Δημοκρατία και για τόκους που λαμβάνει ή πιστώνεται από πιστοποιητικά αποταμιεύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, χρεόγραφα αναπτύξεως της κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς και τόκους που λαμβάνει ή πιστώνεται Ταμείο Προνοίας ή το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα