Έφτασε η ώρα της αποφασιστικής μπουλτόζας στη “Διανέλλειο” της ντροπής!

16:37 1/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το εγκαταλελειμμένο εδώ και χρόνια κτίριο της πρώην Διανελλείου Τεχνικής Σχολής που βρίσκεται απέναντι από την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, οδεύει προς κατεδάφιση αφού η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει, η επικινδυνότητα του κτιρίου αλλά και οι πιέσεις των περιοίκων λόγω των τρωκτικών που υπάρχουν στο κτίριο, ανάγκασαν την Διαχειριστική Επιτροπή να αποφασίσει την κατεδάφιση του.

Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου Λοίζος Λοίζου «το κτίριο της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής δεν ανήκει στη Μητρόπολη.

Είναι του κληροδοτήματος Διανέλλου το οποίο παρέχει υποτροφίες σε ορφανά παιδιά και υπάρχει Διαχειριστική Επιτροπή η οποία χειρίζεται το Διανέλλειο Ορφανοτροφείο».

Πρόσθεσε ότι «ο εκάστοτε Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο Μητροπολίτης Κιτίου, αντιπρόεδρος είναι ο Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας και μέλη ο Διευθυντής του Παγκυπρίου Λυκείου, ο Διευθυντής του Σχολείου Καλογερά καθώς και εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κιτίου».

Το Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε «παρέδωσε πρόσφατα στην Διαχειριστική Επιτροπή το κτίριο σε τραγική κατάσταση, δηλαδή δεν έχει μείνει τίποτε μέσα. Αμέσως η Επιτροπή συνήλθε και αποφάσισε όπως ορίσει πολιτικό μηχανικό να μελετήσει την όλη κατάσταση του κτιρίου».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λοϊζου είπε πως «το πιο πιθανό είναι ότι τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του κτιρίου θα πρέπει να κατεδαφιστεί. Οι πρώτες ενδείξεις αυτό μας λένε» συνέχισε προσθέτοντας πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει με τη μελέτη του πολιτικού μηχανικού.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το κτίριο είναι γεμάτο με ποντίκια και άλλα τρωκτικά ο κ. Λοϊζου σημείωσε πως «είναι γεγονός ότι οι γείτονες έχουν εκφράσει παράπονα για το χώρο. Αμέσως συζητήσαμε με το Δήμαρχο Λάρνακας ο οποίος έστειλε τους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας στο κτίριο και έβαλαν διάφορα φάρμακα για καταπολέμηση των τρωκτικών. Αναμένουμε αμέσως μετά τις διακοπές να προχωρήσουμε με ό,τι πρέπει να γίνει» είπε.

Σε ερώτηση τι θα γίνει με το χώρο μετά την κατεδάφιση ο κ. Λοίζου απάντησε πως έχουν γίνει κάποιες μελέτες «και ελπίζουμε ότι πιθανόν να γίνει ένα νέο σχολείο. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αλλά ο χώρος μπορεί να γίνει και οτιδήποτε άλλο. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι η αξιοποίηση του χώρου, ώστε το Ιδρυμα να έχει χρήματα, με στόχο να παρέχει στα ορφανά παιδιά βοηθήματα και υποτροφίες».

Ερωτηθείς από πού προέρχονται τα χρήματα του Ιδρύματος απάντησε πως «υπάρχουν κάποια καταστήματα τα οποία ενοικιάζονται ενώ στο Ιδρυμα ανήκει επίσης το μισό του ξενοδοχείου Sun Hall στη παραλία των Φοινικούδων. Η Επιτροπή διαχειρίζεται τα χρήματα αυτά προς όφελος των παιδιών. Δεν παίρνουμε ούτε ένα σέντ από την κυβέρνηση» είπε.

Οκ. Λοϊζου είπε ακόμα ότι «την Τρίτη 30 Ιουλίου ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος παρέδωσε επιταγή ύψους 10 χιλιάδων ευρώ σε Τράπεζα προς όφελος ορφανών παιδιών από μητέρα και πατέρα, προκειμένου να μην πάρει η Τράπεζα το σπίτι τους όπως απειλούσε να κάνει σε περίπτωση που δεν πληρωνόταν το ποσό αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα