Εύσημα από Σουλτς στον Πρόεδρο Χριστόφια για προετοιμασίες για την Κυπριακή Προεδρία

20:13 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα εύσημα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουλτς με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κυπριακή Προεδρία θα είναι εξαιρετική και επανέλαβε τη διάθεσή του να συνεργαστεί

με ένα πολύ καλό του φίλο, όπως αποκάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια, και στην Κύπρο για να πετύχει η Κυπριακή Προεδρία.

Από κυπριακής πλευράς, η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μας έτυχε ο κλήρος να χειριστούμε εξαιρετικής σημασίας θέματα όπως η οικονομική ολοκλήρωση, με φόντο την οικονομική κρίση που έχει αποδειχθεί πολύ βαθιά τόσο που και ο πιο απαισιόδοξος δεν μπορούσε να προβλέψει.

Πρώτο ζήτημα αναδεικνύεται αυτό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου με όλα τα παρεμφερή ζητήματα όπως η οικονομική διακυβέρνηση. Κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και ότι θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες σε ό,τι αφορά στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τα ζητήματα της οικονομικής διακυβέρνησης και του προϋπολογισμού.

Η Δανία έχει θέσει τη βάση το πρώτο εξάμηνο. Εμείς θα κληθούμε να διαχειριστούμε τα ζητήματα για να προσπαθήσουμε να φέρουμε κοντά τους θεσμούς της ΕΕ, το Ευρωκοινοβούλιο, την Επιτροπή μαζί με την Προεδρία και το Συμβούλιο για να συζητηθούν και εάν καταφέρουμε να καταλήξει η ΕΕ αναφορικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η ίδια πηγή ανέφερε πως αν και ο χρόνος δεν είναι πολύς έχοντας υπόψη τις διαδικασίες που ακολουθεί η ΕΕ «εμείς θα λειτουργήσουμε ως ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής ώστε να εξευρεθούν οι συγκλίσεις και να υπάρξουν αποφάσεις».

Ανέφερε, επίσης, πως ο κ. Σουλτς κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Χριστόφια έκανε αναφορά στο γεγονός πως έχει την άποψη ότι η Κυπριακή Προεδρία θα αποδείξει πως δεν έχει σημασία αν είσαι μικρός ή μεγάλος, αλλά να λειτουργείς ως έντιμος διαμεσολαβητής, να μπορείς να βοηθάς στην εξεύρεση συγκλίσεων.

Τα μικρά κράτη δεν έχουν κρυφές ατζέντες ούτε απόλυτες και ισχυρές θέσεις ειδικά για τα ζητήματα της οικονομικής διακυβέρνησης. Αυτά είναι θέματα που αφορούν τα μεγάλα και ισχυρά κράτη όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία, ανέφερε η ίδια πηγή.

Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Προεδρία δεν έχει κρυφή ατζέντα και απόλυτες και ισχυρές απόψεις χωρίς να σημαίνει πως δεν έχουμε θέσεις. Εχουμε και θα τις καταθέτουμε. Όμως δεν έχουμε κρυφή ατζέντα και ισχυρές και απόλυτες θέσεις και μπορούμε να παίξουμε το ρόλο του διαμεσολαβητή και να γινόμαστε και πιστευτοί. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα και αυτό θα μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε ως αξιόπιστος και έντιμος διαμεσολαβητής για την εξεύρεση συγκλίσ

Keywords
Τυχαία Θέματα