ΕΔΕΚ: Παρατεταμένη ύφεση και ανεργία από τη λύση του ΔΝΤ για την Κύπρο

12:24 24/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου καταγράφονται οι κίνδυνοι που αφορούν το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου αποτελούν ουσιαστικά παραδοχή ότι η λύση που δόθηκε στην Κύπρο οδηγεί σε ένα παρατεταμένο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, ενώ η απώλεια παραγωγής σε μια δεκαετία εκτιμάται στο 4%.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ

αναφέρεται ότι λόγω του υψηλού ιδιωτικού χρέους η διαδικασία απομόχλευσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, γίνεται αναφορά για δεκαετία, και θα είναι δύσκολη.

Με τη συμφωνία του Μνημονίου οι δανειστές μας και η Κυβέρνηση προχώρησαν σε απομείωση των καταθέσεων, διάλυση της μιας συστημικής τράπεζας και μετατροπή των καταθέσεων της άλλης σε μετοχές. Αφαίρεσαν ουσιαστικά ένα τεράστιο μέρος της ρευστότητας από την αγορά που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την αποπληρωμή των χρεών, ενώ κλόνισαν την εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών.

Επιπλέον τονίζεται ότι η αυξανόμενη ανεργία και οι κοινωνικές συνθήκες δυνατόν να θέσουν σε αμφισβήτηση τη δημοσιονομική πορεία εξυγίανσης ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η πιθανή αδυναμία για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων θα οδηγήσει σε νέα μέτρα.

Παρόλο που η Κυβέρνηση τονίζει ότι η εφαρμογή του μνημονίου τελειώνει το 2016, στο ίδιο το μνημόνιο έχουν τεθεί στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3% και 4% το 2017 και 2018 αντίστοιχα, με την Κυβέρνηση να καλείται να διευκρινίσει το 2016 στην Τρόικα ποια θα είναι τα επιπλέον μέτρα που θα εφαρμόσει για να τα πετύχει.

Στις εκθέσεις αυτές διατυπώνονται μόνο κίνδυνοι και πουθενά λύσεις. Γίνεται αναφορά για ανάγκη άρσης των περιοριστικών μέτρων και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Η Κυβέρνηση δυστυχώς διατηρεί θέση υποταγής στην Τρόικα, χωρίς να έχει τη διάθεση διαπραγμάτευσης. Για να επανέλθει η εμπιστοσύνη πρέπει να βρεθεί ο μηχανισμός παροχής επιπλέον ρευστότητας από την ΕΚΤ, κάτι το οποίο δε διεκδικούμε πειστικά.

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό εκ μέρους του ΔΝΤ και γενικότερα των δανειστών μας, να έχουν επιβάλει μια τόσο εξουθενωτική λύση και να αναφέρονται σε δυσκολίες και κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων και νομικών σκοπέλων. Ήταν ξεκάθαρο ότι αυτοί θα ήταν οι κίνδυνοι και όμως αυτό δεν τους σταμάτησε από το να επιβάλουν το bail in, για το οποίο οι ευθύνες βαρύνουν τόσο τους πιστωτές μας αλλά και την Κυβέρνηση.Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να σταματήσει απλά να είναι εκτελεστικό όργανο της Τρόικα και να διεκδικήσει τροποποιήσεις ή και αλλαγή χρονοδιαγραμάτων ώστε να αποκοπεί η πορεία ύφεσης της οικονομίας.Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ιδιωτικοποιήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει φόβους ότι δε θα εισπραχθούν τα ποσά που αναμένεται. Αυτό είναι αναμενόμενο όταν εκποιείς μετοχές μια εταιρείας με την οικονομία να είναι σε ύφεση. Όμως οι πιστωτές μας επιμένουν και δυστυχώς η επιστολή του ΥΠΟΙΚ υποδηλώνει πλήρη δέσμευση για εφαρμογή των προσταγών της Τρόικα.

Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, την ανεργία να καλπάζει και την κοινωνία να υποφέρει, απαιτείται η εκπόνηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και όχι αποσπασματικές κινήσεις.

Χρειάζεται ολοκληρωμένο πλάνο για να επιτραπεί στην οικονομία να αντιμετωπίσει τις ανισότητες και να προσαρμοστεί στις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν στον τραπεζικό της τομέα, καθώς και να προσαρμόσει το επιχειρηματικό της μοντέλο, κάτι που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη.

Ο τουρισμός, ο τομέας της ενέργειας, ο κατασκευαστικός τομέας, ο τομέας των υπηρεσιών, η περαιτέρω ενίσχυση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων, ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας, οι τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και ιχθυοκαλλιέργειας, η έρευνα και καινοτομία, μέσα από στρατηγικές αποφάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα