ΕΔΕΚ: Κοινωνικό προαπαιτούμενο η προστασία της πρώτης κατοικίας

12:16 6/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΔΕΚ, που ξεκίνησε το 2012, για προστασία της μόνιμης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, αποτελεί κοινωνική ανάγκη και ελάχιστο προαπαιτούμενο για την κοινωνική συνοχή, δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Νικολαϊδης χαιρέτισε τη συναίνεση που υπάρχει στη

Βουλή για προώθηση ενώπιον της Ολομέλειας μιας ολοκληρωμένης και πολύ συγκεκριμένης πρότασης που προστατεύει δανειολήπτες οι οποίοι, ανέφερε, για αντικειμενικούς λόγους αδυνατούν να αποπληρώνουν τις δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, είτε πρόκειται για μόνιμες κατοικίες, είτε πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

“Τονίζουμε ότι οποιοδήποτε μέτρο δεν μπορεί να αποτελεί αντικίνητρο αποπληρωμής των χρεών από εκείνους που έχουν την ευχέρεια. Είναι γι’ αυτό το λόγο που η πρόταση μας διασφαλίζει κατοικίες και επιχειρήσεις συγκεκριμένου μεγέθους σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις που οι δανειολήπτες αποδεδειγμένα δε μπορούν να καταβάλουν τη δόση τους”, συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας εξάλλου χθεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας για το ύψος των δανειστικών επιτοκίων στην Κύπρο, ο κ. Νικολαϊδης είπε πως το γεγονός ότι παραμένουν τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας, περιορίζει ουσιαστικά τις προοπτικές για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή της ΕΔΕΚ, οι Κύπριοι καταναλωτές πληρώνουν τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωζώνη σε μια περίοδο που το οικογενειακό εισόδημα έχει μειωθεί σημαντικά από τις περικοπές και τις αυξημένες φορολογίες, γεγονός που οδηγεί σε περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αυξημένες πιθανότητες επιχειρήσεις να κλείσουν και υποθήκες να εκποιηθούν.

“Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που το θέμα της μείωσης των δανειστικών επιτοκίων δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο. Αν δεν υπάρξει συμφωνημένη μείωση των επιτοκίων άμεσα, θα πρέπει το θέμα της μείωσης των επιτοκίων να προωθηθεί νομοθετικά και θα πρέπει η Βουλή να επιδείξει την επιβαλλόμενη αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση αυτή”, κατέληξε ο κ. Νικολαϊδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα