ΕΔΕΚ και Οικολόγοι παρουσίασαν τους 6 κοινούς υποψήφιους στις Ευρωεκλογές

14:02 22/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Το ΚΣ ΕΔΕΚ και το Κίνημα των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρουσίασαν σήμερα σε εκδήλωση στη Λευκωσία τους έξι υποψήφιους Ευρωβουλευτές της συνεργασίας των δύο Κινημάτων στις Ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν για την Κύπρο

αλλά και για την Ευρώπη οι επερχόμενες Ευρωεκλογές. Όπως είπε, οι Ευρωεκλογές είναι μια επιλογή για την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, για την Κοινωνική Ευρώπη, για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, της περιβαλλοντικής ευαισθησίας και της ποιότητας ζωής. «Για μιαν τέτοια Ευρώπη θα αγωνιστούμε μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι εκλογές του Μαΐου αποτελούν μιαν κρίσιμη εκλογική διαδικασία που σχετίζεται άμεσα και με την προοπτική του εθνικού θέματος. «Οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθιστούν επιτακτική αναγκαιότητα οι δυνάμεις της αγωνιστικής διεκδίκησης να είναι παρούσες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε και δήλωσε πως η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου μεταξύ Αναστασιάδη-Έρογλου αποτελεί το χειρότερο διαπραγματευτικό πλαίσιο των τελευταίων 40 χρόνων, καθώς παραχωρεί στην τουρκική πλευρά όσα επιδιώκει από τη δεκαετία του 1960.

Ο Γενικός Γραμματέας των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι τα δύο Κινήματα εκπροσωπούν την πιο πατριωτική και διεκδικητική μερίδα του κυπριακού λαού. Ο κ. Περδίκης, μεταξύ άλλων, είπε ότι το διαχρονικό σύνθημα του Βάσου Λυσσαρίδη “το κάθε σπίτι και κάστρο” γίνεται σήμερα “ο κάθε πολίτης και κάστρο” γιατί απειλούνται η ελευθερία και τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, και δεν απειλούνται, όπως πρόσθεσε, από τον Τούρκο κατακτητή, αλλά δυστυχώς από συμμάχους, συνεργάτες, εταίρους «γιατί έχουμε σήμερα μιαν ΕΕ που αντί να είναι η Ένωση των οραμάτων και των λαών έχει μετατραπεί σε Ένωση των συμφερόντων, των λόμπι, των αγορών”.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι τα δύο Κινήματα βρίσκονται σε συνεργασία και στο Κυπριακό, με προτάσεις και εισηγήσεις εντός Εθνικού Συμβουλίου που οδηγούν σε μιαν πραγματική λύση, «και βρισκόμαστε και οι δύο συχνά κατηγορούμενοι από κάποιους». Πρόσθεσε πως σε αυτούς που ρωτούν τα δύο Κινήματα αν θέλουν τη διχοτόμηση πρέπει να τεθεί το ερώτημα αν αυτοί θέλουν τη συνομοσπονδία, «γιατί η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συνομοσπονδία και βρίθει από πρόνοιες που είναι συνομοσπονδιακές».

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, στη δική του παρέμβαση στην εκδήλωση, αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και στο κοινό ανακοινωθέν Αναστασιάδη-Έρογλου το οποίο, όπως είπε, αποτελεί χειρότερη μορφή από το σχέδιο Ανάν, με τους «προτείνοντες να ελπίζουν ότι ο λαός θα τεθεί μπροστά στο δίλημμα το σχέδιο ή διχοτόμηση”, προσθέτοντας ότι, “ενώ όμως η διχοτόμηση αποτελεί αποκρουστικό εθνικό ακρωτηριασμό, το σχέδιο οδηγεί σε πλήρη κηδεμονία της Κύπρου από την Τουρκία».

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι έξι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές, οι οποίοι αποτάθηκαν με σύντομες ομιλίες τους στους παρευρισκομένους. Οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές είναι οι Γιαλλουρίδης Σταύρος, Παπαδάκης Δημήτρης, Περδίκης Γιώργος, Ρουσής Μάκης, Σοφοκλέους Σοφοκλής και Χρυσοστόμου Ελένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα