ΕΔΕΚ: Απόλυτα κατανοητές οι διαμαρτυρίες του λαού για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας

13:08 22/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι απόλυτα κατανοητές και δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες των φορολογουμένων για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε τις αρχές να καταθέσουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να δίνεται πλήρης πληροφόρηση στους πολίτες και να υπάρχουν διαδικασίες γρήγορης διόρθωσης τυχόν λαθών.

Σε δηλώσεις στα γραφεία της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε

διότι ήταν προϋπόθεση για αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το Eurogroup, με την προοπτική να αναπροσαρμοστεί όταν επικαιροποιηθεί το μητρώο με τις ακίνητες περιουσίες.

«Κάτι τέτοιο δεν έγινε και το ΤΕΠ προχώρησε στην επιβολή φορολογιών με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «οι υπολογισμοί για τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη φορολογία έγιναν με βάση τα παλαιότερα στοιχεία».

«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της ψήφισης της τροποποίηση για περιουσίες μέχρι €5.000, να καταθέσει στη Βουλή τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία που καταδεικνύουν τον αριθμό ιδιοκτητών και την αξία ακίνητης ιδιοκτησίας ανά κλίμακα, καθώς και τα συνολικά προϋπολογιζόμενα έσοδα. Κι αυτό γιατί με την επέκταση της φορολογικής βάσης μετά την επικαιροποίηση του μητρώου, αναμενόταν να υπάρξει διαφοροποίηση στους φορολογικούς συντελεστές», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Συνέχισε, λέγοντας ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία θα δώσουν τη δυνατότητα στα πολιτικά κόμματα να προχωρήσουν στην αναδιαμόρφωση ολόκληρης της νομοθεσίας, εκεί που τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέπουν.

Σε ό,τι αφορά τα παράπονα των φορολογουμένων, ο κ. Ομήρου είπε ότι η πληροφόρηση που δόθηκε στους φορολογούμενους ήταν ελλιπής και στην επιστολή του ΤΕΠ αναγραφόταν η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, χωρίς να παρουσιάζεται λίστα με τις περιουσίες αναλυτικά και τις αξίες τους.

«Η αναλυτική παρουσίαση των ακινήτων θα μείωνε την ταλαιπωρία και τη δυσφορία τόσο των φορολογούμενων όσο και των λειτουργών του ΤΕΠ και του Κτηματολογίου», είπε ο κ. Ομήρου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, το Κίνημα του μέσα από τη διαδικασία τροποποίησης της νομοθεσίας θα μελετήσει την αναλυτική κατάσταση που καλεί τις δημόσιες αρχές να καταθέσουν, « με σκοπό τη διαφοροποίηση της φιλοσοφίας της νομοθεσίας και τη συμπερίληψη ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να δίνεται πλήρης πληροφόρηση στους πολίτες και να υπάρχουν διαδικασίες γρήγορης διόρθωσης τυχόν λαθών».

Εξυγίανση τραπεζικού τομέα

——-

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Ομήρου είπε ότι βασική προϋπόθεση για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας είναι η ενίσχυση του τραπεζικού τομέα ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.

«Προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα από συναινετικές προσπάθειες, πρέπει να διασφαλιστεί η ισχυροποίηση της Τράπεζας Κύπρου και η αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, μακριά από λογικές εξυπηρέτησης οποιωνδήποτε συμφερόντων και προσπάθειας ελέγχου της Τράπεζας», συνέχισε.

Είπε, επίσης, ότι η ΕΔΕΚ θα μελετήσει τις προτάσεις των άλλων πολιτικών δυνάμεων και θα καταθέσει τις δικές της εισηγήσεις, προσθέτοντας ότι αναμένεται και το ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης για το Συνεργατισμό που θα δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, «όπως ο τρόπος επανάκτησης των μετοχών, διατήρησης του κοινωνικού του ρόλου μέσω της τιμολογιακής του πολιτικής και ενίσχυσης της εποπτείας των εργασιών του, ώστε στην τελική να βγει ενισχυμένος».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, στήριξη πρέπει να δοθεί και στην Ελληνική Τράπεζα ώστε να πετύχει τους στόχους της και να παραμείνει μακριά από οποιανδήποτε κρατική στήριξη, ενώ αποτελεί και αδήριτη ανάγκη να ενισχυθούν οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας ειδικά για τους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της αύξησης των φορολογιών, όπως ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας.

Εξάλλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι αδήριτη ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι πτυχές που οδήγησαν την Κύπρο στο μηχανισμό και τις αποφάσεις του Eurogroup.

«Όπου υπάρχουν ανάγκες χρηματοδότησης μέσω προγράμματος, όπως λόγω απότομης αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, και ανάγκες εξωτερικής ανακεφαλαιοποίησης, είτε αυτό αφορά τις δύο συστημικές τράπεζες είτε το Συνεργατισμό, υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να διερευνηθούν», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα