Δύσκολη μάχη δίνει ο Σαμαράς να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους

12:42 21/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκινά μια δύσκολη διπλωματική μάχη από την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους του να επεκτείνουν το χρονοδιάγραμμα για υιοθέτηση μεγάλων περικοπών δαπανών για να διατηρήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη.

Η προσπάθεια του για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ξεκινά την Τετάρτη με συναντήσεις στην Αθήνα,

με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο κ. Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα έχει επίσης συνομιλίες την Παρασκευή με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τους όρους της δεύτερης συμφωνίας διάσωσης, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για περαιτέρω περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων με αντάλλαγμα τη μείωση του χρέους της κατά 100 δισ. ευρώ.

Η ελληνική Κυβέρνηση από έκτοτε καταβάλλει προσπάθειες να εξοικονομήσει περίπου 11,5 δισ. ευρώ, που θα υλοποιηθούν την περίοδο 2013 – 2014, μέσω δραστικών περικοπών και μεταρρυθμίσεων.

Αυτή την εβδομάδα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους του για επέκταση της περιόδου υλοποίησης των περικοπών σε διάστημα τεσσάρων ετών, από το 2013 μέχρι το 2016, καθώς η Ελλάδα διέρχεται το πέμπτο έτος ύφεσης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν την Πέμπτη, όπου αναμένεται να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας, με τη Γαλλία να δείχνει πιο ευέλικτη από ό,τι οι Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να είναι σε θέση να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα