Δύο Συμφωνίες στον τομέα της Άμυνας υπέγραψαν Κύπρος – Λίβανος

20:34 10/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη σημασία των δύο Συμφωνιών που υπογράφτηκαν την Πέμπτη μεταξύ των Υπουργείων Αμυνας Κύπρου και Λιβάνου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης,τονίζοντας ότι με την υπογραφή των Συμφωνιών, η Κύπρος αναπτύσσει ισορροπημένες σχέσεις με τις γείτονες χώρες της.

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι η Συμφωνία

για Αμυντική και Στρατιωτική Συνεργασία και η Συμφωνία για Αμοιβαία Προστασία και Ανταλλαγή Διαβαθμισμένων Πληροφοριών αποτελούν σημαντικά βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου και Λιβάνου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τις Συμφωνίες υπέγραψαν ο κ. Ηλιάδης, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο ομόλογός του Φαγιέζ Γκοσν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Λίβανο,
«Με τις Συμφωνίες αυτές η Κύπρος αναπτύσσει σε αυτό το νευραλγικό τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, ισορροπημένες σχέσεις μέσα από μια αξιόπιστη και πολυδιάστατη αμυντική διπλωματία με τις γείτονες χώρες της”, είπε ο κ. Ηλιάδης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτές οι σχέσεις συνεργασίας «αποβλέπουν στην ειρήνη, στην ασφάλεια, στη σταθερότητα και στην ανάπτυξη στην περιοχή πάντοτε με βάση το διεθνές δίκαιο».

Ο Υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι η συμφωνία που αφορά την αμυντική και στρατιωτική συνεργασία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η Κυπρος έχει συνάψει παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες γειτονικές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα